Cu cât vor crește pensiile de la 1 septembrie? Un lider al PNL dezvăluie planul Guvernului

07 iun. 2020
Cu cât vor crește pensiile de la 1 septembrie? Un lider al PNL dezvăluie planul Guvernului

Potrivit legii, la 1 septembrie 2020, pensiile ar urma să crească cu 40%. Cu toate acestea, criza sanitară face aproape imposibilă această creștere, astfel încât liberalii testează alte scenarii de creștere.

Mai mult decât atât, inclusiv agenția de rating Standard & Poor’s (S&P) explică, în argumentația prin care arată de ce a menținut ratingul negativ al României, că eventuala creștere cu 40% a pensiilor vine la pachet cu „riscuri semnificative”.

Cu cât vor crește pensiile de la 1 septembrie?

„Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020. (…) Deşi credem că actuala politică fiscală ar putea încuraja deciziile politice de creştere a pensiilor publice în luna septembrie, vedem în continuare riscuri semnificative. Mai exact, peisajul politic şi alegerile din decembrie nu oferă vizibilitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple în economie”, potrivit raportului elaborat de S&P.

Lucian Heiuș, deputat PNL și unul dintre specialiștii partidului pe zona economică, dezvăluie care ar fi, în opinia lui, varianta optimă de creștere a pensiilor:

„Este clar că pensiile vor fi majorate de la 1 septembrie. Dacă mă întrebaţi astăzi cu ce cuantum, nu vă pot spune, dar sigur se vor majora. Din punctul meu de vedere, această majorare ar trebui făcută în trepte – cei cu pensii mici să primească o majorare mai mare, iar cu cât creşte valoarea pensiei, procentul (de creştere – n.red.) să fie tot mai mic. Iar pensiile nesimţite, care depăşesc 10.000 de lei, să nu fie majorate deloc”, a afirmat deputatul PNL, Lucian Heiuş, într-o conferinţă de presă.”