Cum afli dacă produsele tale cosmetice au expirat? Iată care este cea mai simplă metodă

cosmetice
Photo by Brittany Neale on Unsplash

Multe doamne au obiceiul de a începe produse cosmetice mai des decât ar trebui, așa că rămân cu foarte multe produse începute și neterminate. Cum puteți afla dacă acestea au expirat sau nu?

Daca te numeri printre cei care au o mulțime de creme, serumuri și loțiuni începute, pe care nu știi dacă le mai poți folosi sau nu, trebuie să știi următoarele lucruri:

Data de expirare este orientativă

„Daca examinezi recipientele in cautarea datei de expirare, probabil ai observat unele simboluri. De obicei este folosit un simbol care arata precum o cutiuta cu capac desfacut, in interiorul careia este notata o cifra urmata de litera M. De exemplu, vei vedea 6M, 12M sau 24M. M reprezinta lunile (months), iar cifra reprezinta cate luni este valabil produsul tau dupa deschiderea ambalajului.

Aceste perioade sunt orientative, cu toate acestea este recomandat sa le respecti. Ingredientele active continute se pot degrada dupa aceasta perioada de timp, ceea ce va face ca produsul sa nu mai fie eficient sau chiar sa devina nociv,” notează andreearaicu.ro.

Nu îți asuma riscul nici dacă produsul este nedesfăcut

Dacă nu vezi simbolul M precedat de un numar, cel mai probabil că recipientul are o dată de expirare la baza acestuia sau pe cutie. Această dată trebuie luată foarte în serios, indiferent dacă produsul a fost desfăcut sau nu.

„Daca produsul este sigilat, dar a trecut data de expirare, sunt sanse sa fie bun, dar nu este un risc pe care eu personal mi l-as asuma. Motivul pentru care produsele au o data de expirare este acela de a proteja consumatorul”, declară esteticiana Pamela Marshall.

Potrivit testelor de stabilitate, orice produs trebuie să fie viabil timp de doi ani dacă nu este desfăcut, sau între 6 și 12 luni după deschidere.

De ce prin deschiderea produsului scade atât de mult perioada de valabilitate? 

„Exista riscul ca produsul sa se oxideze dupa desigilare sau sa se dezvolte bacterii in interiorul recipientului. Daca folosesti un produs expirat, risti sa te confrunti cu o eficienta redusa si sa te alegi cu reactii alergice sau infectii”, spune specialista.

„Nu recomand folosirea produselor cu retinoizi dupa data de expirare pentru ca pot avea efect nociv asupra pielii. Cu toate acestea, alte produse hidratante nu fac rau daca sunt folosite dupa perioada de expirare, insa nu mai ofera niciun beneficiu”, declara medicul dermatolog Benji Dhillon pentru whowhatwear.co.uk.

Verifică întotdeauna mirosul și textura

Vestea cu adevărat proastă este că unele produse cosmetice se pot altera chiar dacă nu au depășit perioada de valabilitate. Deși se întâmplă rar, este important să cunoști semnalele de alarmă:

„De obicei mirosul este cel care indica expirarea”, spune Dr. Dhillon. Daca observi ca lotiunea ta hidratanta nu mai are un parfum placut si incepe sa miroasa ciudat, este cazul sa o arunci. „Un miros ciudat, separarea ingredientelor, decolorarea si intarirea produsului de-a lungul marginilor recipientului sunt toate semne care arata ca acesta nu mai este bun”, spune Marshall.

Revista Presei