Cum iei corect medicamentele? Greșeala pe care o face toată lumea. Sigur nu știați

Iei corect medicamentele? Sigur ai făcut această greșeală fără să-ți dai seama! Medicii spun cum ar trebui să procedezi, mai ales în cazul anumitor medicamente.

Este vorba despre lichidul cu care iei medicamentele. Acesta are un rol important în absorbția pastilelor.

Evitați laptele!

Patilele nu se iau cu lapte niciodată! Medicii recomandă să luăm o pastilă cu cel puțin 100 de ml de apă.

Mai mult, anumite medicamente sunt luate degeaba dacă veți bea lapte. De exemplu, antibioticul. Calciul din lapte sau iaurt diminuează efectul pastilei.

„Lactatele diminuează efectul medicamentelor, mai ales în cazul tetraciclinei. Recomand pacienţilor să evite să ia tetraciclină cu iaurt sau lapte, deoarece pastila nu îşi mai face efectul. Se poate bea lapte sau mânca un iaurt după cel puţin jumătate de oră de la luarea pastilei, dar în nici un caz înainte de a lua medicamentul”, spune prof. dr. Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, pentru Adevărul.

Medicul susține că medicamentele din categoria bifosfonaţilor, fluorul, metotrexatul, sărurile de fier, laxativele, nu trebuie luate cu lapte.

Apă minerală?

Nici apa minerală nu este recomandată. Acidul din apă va dizolva pastila prea repede, iar efectul nu va fi pe măsură. Evitați să luați pastile cu apă minerală sau sucuri carbogazoase.

Dacă veți lua aspirină sau analgezice cu apă minerală sau cu lichide cu acid, s-ar putea să aveți probleme cu stomacul. Pot apărea arsuri la stomac.

Alcoolul este un lichid scos din discuție în totalitate!

Revista Presei