Cum poți afla dacă ești infectat de coronavirus? Acestea sunt primele semne. Chinezii au dezvăluit totul

19 mart. 2020
Cum poți afla dacă ești infectat de coronavirus? Acestea sunt primele semne. Chinezii au dezvăluit totul

Coronavirusul a infectat peste 270 de persoane în țara noastră și alte câteva vii în afară. Milioane de oameni de pe tot Globul s-au mobilizat și au luat măsuri pentru a evita îmbolnăvirea.

Totuși, dacă ni se întâmplă să ne infectăm, cum știm dacă s-a întâmplat acest lucru? Medicii chinezi au dezvăluit care sunt primele semne.

Ce spun medicii chinezi

Un studiu realizat chiar în Wuhan, locul unde a apărut coronavirusul, a prezentat etapele prin care trece corpul uman când este infectat de coronavirus.

Ziua 1: Bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare şi să fie chinuiţi de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simţit o stare de greaţă cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.

Ziua 5: Bolnavii se pot confrunta cu dificultăţi de respiraţie, în special dacă sunt înaintaţi în vârstă sau dacă se confruntă cu probleme grave preexistente de sănătate

Ziua 7: În medie, bolnavii sunt transportaţi la spital la o săptămână de la contractarea virusului, potrivit studiului Universităţii din Wuhan.

Ziua 8: În acest punct, bolnavii care au o formă gravă (în procent de circa 15% potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din China) dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, ce are ca efect acumularea de lichid şi prăbuşirea alveolelor, împiedicând plămânii să realizeze schimbul de oxigen şi dioxid de carbon, iar boala putând deveni astfel fatală. De obicei, aceasta este ziua în care devine necesar aparatul de ventilaţie.

Ziua 10: Dacă simptomele se înrăutăţesc pe măsură ce boala evoluează, în acest punct majoritatea bolnavilor ajung la Terapie Intensivă.

Bolnavii respectivi se confruntă cu dureri puternice în zona abdominală şi prezintă o mai mare lipsă a poftei de mâncare decât cei care prezintă simptome moderate. Dar doar un procent mic (circa 2% din bolnavi) pierd lupta cu viaţa la circa 18,5 zile de la infectarea lor.

Ziua 17: Bolnavii care îşi revin după Covid-19 primesc în general bilet de ieşire din spital, după două săptămâni şi jumătate de boală.

Coronavirusul e diferit de pneumonie

„Pneumonia de obicei nu evoluează vertiginos.”, a declarat pentru Business Insider Paras Lakhani, radiolog la Universitatea Thomas Jefferson, citat de Hotnews.

Starea celor bolnavi se poate agrava și după începerea tratamentului.

„În majoritatea spitalelor pneumonia este combătută cu antibiotice, iar starea de sănătate a bolnavilor se stabilizează înainte de a începe să se îmbunătăţească.

Din păcate, starea bolnavilor cu coronavirus se poate înrăutăți i chiar şi după începerea tratamentului sau după ce li s-au administrat acestora steroizi şi multe lichide.”, a mai spus specialistul.