Cum puteți cere amânarea plății ratelor la bănci? Condițiile care trebuie îndeplinite și data limită până la care se poate depune cererea

12 mart. 2021
Cum puteți cere amânarea plății ratelor la bănci? Condițiile care trebuie îndeplinite și data limită până la care se poate depune cererea
Foto: Eduardo Soares on Unsplash

Vreți să vă amânați plata ratelor la bănci în acest an 2021, în care se simte intens efectul pandemiei? Se poate, însă trebuie să fiți foarte atenți când luați această decizie, întrucât va veni cu poveri financiare ulterioare. Dacă efectele crizei s-au resimțit puternic asupra bugetului dumneavoastră, atunci aveți posibilitatea să solicitați instituției bancare sau nebancare de unde ați luat creditul o suspendare a plății.

Dacă sunteți pe deplin convinși că doriți să faceți acest lucru, trebuie să vă grăbiți pentru că data limită pentru a depune o cerere în acest sens este 15 martie 2021. Un lucru important de menționat este că măsura se aplină doar pentru creditele contractate până pe 30 martie 2020, iar perioada amânării poate fi cuprinsă între o lună și nouă luni, doar pentru acest an, 2021.

Ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a beneficia de această măsură

Jurnaliștii de la VoceaBanilor.ro au prezentat care sunt condițiile necesare pe care trebuie să le îndepliniți pentru ca banca sau instituția nebancară să vă accepte solicitarea. Acestea sunt:

– să nu existe restanţe la plata creditului;

– să fie depusă o cerere la instituția bancară sau nebancară până pe 15 martie 2021;

– să declare pe proprie răspundere că veniturile au scăzut ca urmare a pandemiei;

– amânarea ratelor să nu depăşească 9 luni cumulate în anii 2020 şi 2021.

Va trebui să plătiți bani în plus dacă nu vă achitați ratele acum

Dacă decideți amânarea plății creditelor trebuie să știți că nu va fi pe gratis. Adică ratele nici nu se vor șterge, nici nu vor rămâne fixe. După ce se termină perioada suspendării, veți plăti în plus. Mai exact cu aproximativ 13% pentru ratele la creditele ipotecare și cu 6% pentru cele de nevoie personale.

Până la publicarea acetei știri, statisticile arătau că nu număr de peste 560.000 de debitori au beneficiat până acum de amânarea plății creditelor, ceea ce reprezintă 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.