Cum puteți ieși la pensie mai devreme? Care sunt pașii și cine poate face acest demers

de: Ana Toma
15 mart. 2021
Cum puteți ieși la pensie mai devreme? Care sunt pașii și cine poate face acest demers
Pensiile continuă să rămână mici în România/ Sursa foto: zf.ro

Există nenumărate motive pentru care pensionarii își doresc să iasă la pensie mai devreme, chiar dacă nu au suficienți ani de muncă, iar acum, acest lucru este posibil fără prea multe bătăi de cap.

Cât de dificil este? Ei bine, conform unui noi proiect de lege, românii care vor să iasă la pensie mai devreme trebuie să urmeze niște pași foarte simpli pentru a-și asigura vechimea de care au nevoie.

Cine poate ieși la pensie mai devreme

Noul proiect de lege despre care am vorbit mai sus se referă la achiziționarea anilor de vechime. Acesta a primit raport favorabil și votul decisiv este singurul care îl mai desparte de decizia oficială.

Sunt persoane care au lucrat câțiva ani în străinătate, sau persoane care au reușit să acumuleze anii de muncă necesari pentru pensionare, însă acest lucru nu trebuie să fie un impediment pentru ieșirea la pensie.

Proiectul menționat anterior prevede că românii își pot cumpăra vechime pentru a umple perioadele lipsă din cartea de muncă. În momentul de față proiectul a primit vot favorabil, a fost aprobat și urmează să fie votat în Camera Deputaților.

Ce se întâmplă dacă proiectul nu este aprobat

Probabil vă întrebați și ce va urma în cazul în care proiectul nu va primi votul decisiv în Camera Dpeutaților. Ei bine, în acest caz, cumpărarea vechimii pentru pensii ar putea să nu mai fie disponibilă în perioada septembrie 2021 și septembrie 2023.

Cum este posibil acest lucru? Ei bine, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 163/2020, care prevede actualul mecanism prin care cei interesaţi pot să îşi completeze stagiul de cotizare până pe 31 august 2021, urmează să prelungească termenul-limită pentru cumpărarea vechimii în muncă până pe 31 august 2023.

Pensionarii care își pot cumpăra vechime

Am aflat ce se va întâmpla, iar după ce am cântărit și ambele situații, trebuie să aflăm și cine sunt românii care își pot cumpăra vechime la pensie în anul curent. Conform prevederilor OUG 163/2020, cumpărarea vechime pentru pensii se poate face doar până la 31 august 2021.

Ce se întâmplă după? Ei bine, conform legii, după această dată, mecanismul ar fi trebuit să fie permis prin noua lege a pensiilor, amânată pentru 1 septembrie 2023.

Dacă vă întrebați cine poate benefia de o cumpărare de vechime, conform legii, orice persoană, indiferent de cetățenie poate face acest lucru, însă trebuie să respecte o serie de condiții. Persoana în cauză nu trebuie să aibă calitate de pensionar la data închiderii contractului de asigurare socială.

De asemenea, aceasta trebuie să nu fi realizat un stagiu de cotizare, sau un stagiu asimilat celui de cotizare în sistemul public de pensii, sau în cel de asigurări sociale neintegrat acestuia, atât în România cât și în restul țărilor UE. Un ulim aspect este ca persoana care își dorește să cumpere vechime să nu fi avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită asigurarea.