Cum răcorești casa dacă nu ai aer condiționat? Află cele mai simple și eficiente trucuri!

canicula

Temperaturile înalte pot da mari bătăi de cap, mai ales dacă locuiți la bloc, la unul din etajele superioare, și nu aveți aer condiționat. Din fericire, există câteva trucuri care dau rezultate extraordinare împotriva caniculei, ajutându-vă să mențineți temperatura din casă în limite suportabile.

Aerisește corect:

Ferestrele trebuie ținute închise atunci când temperatura exterioară depășește 25 de grate. Deschide-le atunci când valorile scad sub acest nivel. De obicei, cea mai răcoroasă perioadă a zilei este între 4 și 7 dimineața.

Folosește perdele potrivite

Dacă vrei să lupți cu eficacitate împotriva caniculei, trebuie să ai grijă la ce tip de perdele ai în casă. Evită perdelele sintetice, căci acestea se vor încălzi rapid și se vor decolora. Perdelele groase de in, albe, sunt cele mai potrivite împotriva caniculei.

Înlătură lucrurile care adună praf

Covoarele, preșurile sau pernele de canapea, toate acestea sunt obiecte de care te poți lipsi pe timpul verii. Acestea adună praf și, în lipsa lor, aerul din casă va fi mai curat și totodată mai rece.

Trucul prosopului ud

Poți uda un prosop, pe care să-l agăți mai apoi în fața ferestrei deschise. Astfel, vei reuși să răcorești rapid casa. Nu lăsa, însă, prosopul peste noapte, căci nici prea multă umiditate nu e sănătoasă.

Udă podelele

Un truchi vechi, dar extrem de eficient! În trecut, când aerul condiționat era încă departe de a fi inventat, mulți oameni apelau la metoda udatului podelelor, care ajuta la scăderea temperaturii.

Folosește ventilatoare de tavan

Ventilatoarele de tavan sunt ieftine și răcesc destul de bine camera. Dacă ai un asemenea ventilator, ai grijă să te asiguri că îl treci pe modul de vară, nu pe cel ed iarnă. În cazul în care nu ai un comutator, trebuie să te asigură că elicele se rotesc în sensul invers acelor de ceasornic, pentru ca aerul să fie tras în sus.

Improvizează un aparat de aer conditionat

Ventilatorul obișnuit doar mișcă aerul prin cameră, iar motorul său nu face altceva decât să încălzează, în realitate temperatura din jur. Cum îți transformi ventilatorul în aparat de aer condiționat? Conelează câteva sticle cu apă și așează-le, mai apoi, în fața ventilatorului. Astfel, aparatul va împrăștia prin cameră aer cât mai rece.

Revista Presei