Cum scapi de coșmaruri și cum adormi imediat? Un profesor de la Harvard dezvăluie care este cea mai simplă metodă. Durează doar câteva secunde

16 sept. 2020
Cum scapi de coșmaruri și cum adormi imediat? Un profesor de la Harvard dezvăluie care este cea mai simplă metodă. Durează doar câteva secunde
Photo by TETrebbien on Unsplash

Coșmarele pot avea efecte negative de lungă durată asupra organismului. Acestea scad calitatea somnului și, dacă se repetă des, pot duce chiar la insomnii.

Coșmarurile sunt foarte diferite de la o persoană la alta. Unii pot visa că o prezentare de la birou nu merge bine, alții că se ceartă cu persoana iubită. Alții, care au trecut prin evenimente traumatizante, pot visa că acel episod se repetă.

Dacă aceste coșmaruri sunt repetitize și îți afectează viața de zi cu zi, este bine să apelezi la un psiholog care să te ajute să identifici adevărata cauză a problemei.

Însă, pentru cei mai mulți dintre noi, coșmarurile sunt episodice, fiind strâns legate de o perioadă mai agitată din viața noastră.

Cum scapi de coșmaruri? Un profesor de la Harvard dezvăluie cea mai simplă metodă

Unii oameni au un coșmar dacă au mâncat seara târziu sau dacă au luat anumite medicamente. Acestea stimulează creierul, care poate deveni mai activ decât trebuie în timpul somnului.

Dacă simți că medicamentele sunt problema, poți vorbi cu doctorul tău să îți schimbe rețeta. De asemenea, psihologii susțin că un program clar de somn, evitarea gustărilor de seară și câteva minute de relaxare înainte de somn, precum o baie caldă cu săruri, pot alunga coșmarurile.

Un exercițiu de respirație care te ajută să adormi imediat

Andrew Weil, profesor la Harvard, este creatorul unei tehnici de respirație cu efecte surprinzătoare, care te va ajuta să adormi în doar câteva secunde.

„Aseaza-te intr-o pozitie cat mai comoda. Ai grija ca spatele sa fie drept si pune varful limbii pe dintii de sus. In aceasta pozitie respira printre buze. Ar trebui sa se auda un sunet ca de vant. Apoi respira pe nas de patru ori. Numara pana la 7 in timp ce-ti tii respiratia, expira si tine-ti din nou respiratia numarand pana la 8. Repeta acesti pasi de patru ori. Cel mai probabil vei adormi inainte de a termina ciclul al patrulea,” notează wowbiz.ro.