Cum scapi de frica de avion? Memorează acum cea mai simplă și eficientă metodă

18 iun. 2020
Cum scapi de frica de avion? Memorează acum cea mai simplă și eficientă metodă

Frica de avion este una dintre cele mai des întâlnite frici. Există persoane care preferă să conducă sute sau chiar mii de kilometri, doar pentru a nu se urca în avion.

Ei bine, pe cât de des întâlnită este frica de avion, pe atât de multe metode de combătut au fost promovate de-a lungul timpului. Vă prezentăm astăzi o soluție extrem de simplă prin care puteți combate frica de avion.

Deși studiile arată că avion este cel mai sigur vehicul de transport, peste 20% dintre oameni sunt încercați de sentimente de frică și panică atunci câdn se pregătesc să decoleze.

Cum scapi de frica de avion? Memorează acum cea mai simplă și eficientă metodă

„Frica de zbor este o noțiune diferită de fobia de zbor, care reprezintă deja o boală ce trebuie abordată mult mai serios și tratată prin diverse metrode psihoterapeutice.

În schimb, frica reprezintă o stare variabilă, ce apare atât la cei care nu au mai călătorit niciodată prin aer, dar și la cei obișnuiți cu traficul aerian. Ea are în general o origine ușor de identificat în trecutul pacientului-fie un episod mai turbulent, fie o poveste infricosatoare auzită, fie un film cu impact. Manifestările se pot limita la o stare majoră de anxietate, ce paralizează pacientul, fie se prezintă cu toată gama de simptome – stare de panică, palpitații, transpirații, până la stări de vomă, dureri de cap, dureri musculare etc.

În avion, frica trebuie combătută prin tehnici de relaxare și autorelaxare, consumul de apă, ascultarea de muzică, chiar urmărirea unui film sau lecturarea unei cărți captivante. De aceea, trebuie să îți pregătești din timp „armele” pentru a –ti asigura un minim de confort psihic și chiar fizic cum ar fi o pernuță specială pentru cap sau ceafă, un pulover ușor întrucât se știe că uneori în avion poate fi cam frig din cauza aerului condiționat, ori un evantai mic, pentru extremele hipercalorice,” anunta doc.ro.

Nu consumați alcool în timpul zborului

„Una din greșelile pe care le fac cei cu teamă de zbor este aceea de a consuma alcool în timpul zborului, în scopul obținerii unei stări euforice capabile să atenuze impactul fricii. Însă alcoolul nu numai că favorizează deshidratarea organsimului la acea altitudine, dar la rândul lui provoacă o stare neplăcută-durere de cap, amețeală, vomă, ce accentuează de altfel și somatizarea declanșată de frică. De asemenea, prin alcool nu putem declanșa nici instalarea „forțată” a unui somn liniștit, întrucât se știe că, deși alcoolul te adoarme pe moment, în scurt timp intervine fenomenul de rebound care te trezește.

De asemenea, dacă aveți copii, trebuie să aveți grijă că această frică se molipsește foarte ușor. Atât frica de zbor cât și cea de spații închise poate apărea și la copii pentru că le „învață” de la adulți. Dacă părinții se tem, el învață se se teamă. De multe ori această problemă depinde de familie,” adaugă doc.ro.