Cum se numește, de fapt, boala pe care o dă coronavirusul. Nu este gripă!

19 mart. 2020
Cum se numește, de fapt, boala pe care o dă coronavirusul. Nu este gripă!

S-a tot spus despre coronavirus că este un virus gripal, însă boala pe care o transmite acest virus are o cu totul altă denumire, tocmai pentru a nu fi confundată cu gripa. 

Astfel, boala oamenilor și animalelor provocate de coronavirusuri se numește coronaviroză.

„Coronavirusurile sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic. La om, au o mare afinitate pentru macrofage, epitelii respiratorii și enterice, producând peste 1/3 din rinofaringite și alte afecțiuni respiratorii (mai ales toamna și iarna), gastroenterite și o formă particulară a sindromului respirator acut sever (SARS). Sunt al doilea grup viral, după rinovirusuri, responsabil de inducerea rinofaringitelor, răcelii comune la om”, conform wikipedia.

De ce COVID-19 se numește noul coronavirus

Coronavirusurile au fost descoperite la începutul anilor 1930, când a fost dovedit că bronșita infecțioasă aviară a puilor de găină a fost cauzată de un virus cunoscut acum sub numele de virusul bronșitei infecțioase aviare.

Primele coronavirusuri umane au fost descoperite în anii 1960 de cercetătorii de la Common Cold Unit din Salisbury, Marea Britanie, care au arătat că răcelile comune pot fi provocate nu numai de rinovirusuri, dar și de un coronavirus.

Așadar, coronavirusurile sunt foarte cunoscute în lumea medicală. COVID-19 se numește noul coronavirus pentru că a fost descoperit la finalul anului trecut.