Cum se prepară cel mai bun și sănătos magiun de prune. Rețeta de la Topoloveni: este recomandată de nutriționiști

magiun

Este perioada în care gospodinele pregătesc dulcețuri aromate, dar și deliciosul magiun de prune. Cel mai bun și sănătos este cel fără zahăr și fără conservanți, care urmează rețeta celor de la Topoloveni, care au produse cu adevărat delicioase.

Magiunul de prune are efecte pozitive în organism și este recomandat chiar și de nutriționiști întrucât ajută sistemul imunitar, nervos, previne constipaţia şi  apariţia diabetului de tip 2.

Când preparați magiun de prune, trebuie să fiți foarte atenți să nu-l afumați pentru că atunci vă poate face rău. Pentru a preveni acest lucru trebuie să amestecaţi constant, în special în partea finală a procesului de preparare, şi să aveţi un foc mic dar constant. În mod optim, va trebui să realizaţi 2 gropi, una sub ceaun şi una lângă. În cea de lângă veţi produce constant jar, pe care îl mutaţi treptat în groapa de sub ceaun.

Rețetă magiun de prune ca cel de la Topoloveni

Ingrediente: PRUNE, cantitatea o stabiliți voi

Mai întâi sterilizaţi borcanele, apoi spălaţi prunele şi scurgeți-le de apă (tradiţional acest lucru se realizează printr-un tifon). Îndepărtaţi codiţele şi scoateţi sâmburii prunelor. Apoi le puneți într-un ceaun, dacă aveți condiții în acest sens.

Fructele trebuie puse cu trei-patru căni de apă pentru a porni fierberea, nu prea multă, pentru că o să aşteptaţi mult să se evapore, nici prea puţină, deoarece se vor arde prunele de la fund, doar cât să acopere ceaunul cu două degete de apă.

În mod tradiţional, prunele se pun la fiert întregi, însă, dacă vă doriţi ca produsul final să aibă o textură mai fină puteţi trece prunele (fără sâmburi) prin maşina de tocat roşii. În acest caz nu mai e necesar să adăugaţi apă.

Fierbeţi tot timpul la foc mic și amestecați. Procesul durează 4-5 ore. Prunele trebuie fierte până când magiunul scade (cam la 70% din volumul initial) are culoarea vişiniu întunecată, aproape neagră, consistenţa unei smântâni cleioase şi se desprinde de pe marginea ceaunului ca i mămăliga. Când se răceşte, lingura trebuie să stea dreaptă în el.

Turnaţi în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiţi şi introduceţi la rece, în loc întunecat (pivniţă, cămară). Se va păstra câteva luni.

Rețetă magiun în bucătăria unui apartament

Dacă sunteți obligați să preparați magiunul în bucătăria unui apartament, urmați intrucțiunile de mai sus, dar că în loc de ceaun probabil veți utiliza o oală. Puneți amestecul pe aragat sau direct în cuptor, unde o să aveţi temperatură constantă şi risc de afumare aproape de zero.

Spălaţi fructele, îndepărtaţi codiţele şi sâmburii. Pasaţi sau puneţi fructele ca atare într-o cratiţă adâncă, cu capac. Introduceţi vasul la cuptor pentru 6-8 ore, la 160 de grade (temperatură medie).

Verificaţi şi amestecaţi o dată pe oră în primele 4 ore, şi din 30 în 30 de minute în următoarele 2 şi din 15 în 15 în următoarele. Puneţi magiunul în borcane şi puneți-l la păstrat într-un loc rece.

Magiunul de prune nu are nevoie nici zahăr şi nici conservanţi. Zaharurile şi pectina din fructe sunt suficiente. Totuşi, dacă prunele sunt insuficient de dulci se mai poate adăuga zahăr, dar nu este recomandat dacă aveți probleme cu stomacul. Mai bine căutați prune dulci și coapte. Oricum nu adăugați sub nicio formă mai mult de 50 de grame pentru fiecare kilogram de fruct. Unele gospodine folosesc oţet (1 lingură pentru fiecare kilogram, adăugat în partea finală a procesului de fierbere) sau aspirină. Dacă magiunul e fiert suficient, nu are nevoie de nici un conservant.

Revista Presei