Cum se pun cele mai bune murături asortate! Rețeta lui Vlăduț de la Neatza cu Răzvan și Dani. Sunt extrem de sănătoase

de: Ana Toma
14 sept. 2020
Cum se pun cele mai bune murături asortate! Rețeta lui Vlăduț de la Neatza cu Răzvan și Dani. Sunt extrem de sănătoase

Toamna a început deja, iar dacă vrei să te apuci de pregătirea murăturilor, rețeta lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani este exact ce ai nevoie. Fragede, delicioase și sănătoase, murăturile obținute vor fi un adevărat deliciu. 

Toți știm că legumele asortate se păstrează cel mai bine în saramură, iar rețeta lui Vlăduț de la Neatza cu Răzvan și Dani vine cu o serie de trucuri pentru a ne ajuta să le preparăm mult mai sănătos decât de obicei. Pentru a le prepara avem nevoie de doar câteva legume proaspete, iar rezultatul va fi unul pe măsură.

Ingrediente

  • varză albă
  • varză roșie
  • castraveți
  • morcovi
  • pepeni mici
  • conopidă
  • gogonele
  • ardei gras
  • ardei iute
  • hrean
  • boabe de muștar
  • usturoi românesc
  • sare neiodată
  • apă rece

Mod de preparare

Bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani ne recomandă în primă fază ca atunci când mergem la piață să alegem legumele cele mai ferme, mai sănătoase, proaspete și potrivite ca mărime.

După ce am achiziționat tot ce avem nevoie, ne apucăm de treabă. Se spală toate legumele cu apă rece și se introduc în borcane de sticlă încăpătoare, îndesându-le ușor și punându-le aleator, astfel încât să obținem un frumos joc de culori.

Varza albă și cea roșie se taie în sferturi, sau în bucăți și mai mici, conopida se desface în buchețele, morcovii se taie în rondele, cei mai mari, iar cei mici se lasă întregi.

Restul legumelor se lasă întregi. Printre legume se strecoară și bucăți de hrean, dar și căței de usturoi, curățați.

De asemenea, Vlăduț ne mai recomandă să nu curățăm hreanul de coajă, ci doar să îl spălăm foarte bine, pentru a nu-și pierde din gust și proprietăți.

La final, se toarnă apă peste ele și se măsoară cantitatea. Se scurge apa și se amestecă cu sare proporția fiind de 1 lingură de sare la 1 litru de apă. Se amestecă apa rece cu sarea până aceasta se dizolvă și se toarnă peste legumele din borcan. Se adaugă și boabe de muștar pentru un plus de gust.

Borcanul se lasă la loc cald aproximativ 4 zile, timp în care se va înlătura spuma care se formează.

În momentul în care lichidul din borcan se limpezește, se înfiletează capacul și se trece borcanul în cămară, apoi se servește după poftele fiecăruia.