Cum te poţi infecta cu coronavirus chiar dacă stai izolat şi nu intri în contact cu lumea

28 mart. 2020
Cum te poţi infecta cu coronavirus chiar dacă stai izolat şi nu intri în contact cu lumea

Puţini ştiu asta! Te poţi infecta cu coronavirus chiar dacă stai în casă izolat şi limitezi complet contactul cu alte persoane. Cu toate că în România autorităţile au început să ia măsuri drastice, românii trebuie să fie conştienţi că riscul de infectare cu COVID-19 nu dispare nicio secundă.

Cum te poţi infecta cu coronavirus fără să ieşi din casă

Se pare că în prezent, orice obiect atins poate reprezenta un potențial pericol, chiar şi o scurtă ieșire pentru aprovizionare. Chiar și atunci când cumpărăturile sunt făcute cu mănuși şi mască, te poți infecta, iar fructele, legumele, ambalajele etc. pot fi extrem de periculoase conform unui studiu recent. Este posibil ca persoane infectate cu COVID-19 să le fi atins, iar noul coronavirus poate rămâne şi până la 4 zile pe o suprafață solidă. Astfel, dacă intri în contact cu o suprafață infectată ori cu un produs pe care l-ai achiziționat de la magazin atins de altcineva, te poți infecta și tu.

Cum limităm riscurile

Persoanele sănătoase trebuie să evite contactul cu persoanele bolnave; să evite dusul mâinilor murdare la nas, ochi sau gură; să aibă grijă de igiena mâinilor înainte de masă, după folosirea toaletei, după atingerea unor suprafeţe potenţial contaminate, lucru care se va face prin spălare cu apă şi săpun (sau, în lipsa acestora, cu dezinfectant pe bază de alcool, minim 70%) timp de jumătate de minut.

Sfaturi esențiale pentru a te proteja de COVID-19

  1. „Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile”, anunţă specialiştii.