De câte ori pe săptămână este corect să te speli pe cap! Sfatul specialiștilor

23 dec. 2019
De câte ori pe săptămână este corect să te speli pe cap! Sfatul specialiștilor

Mereu ți-ai pus această întrebare! De câte ori pe săptămână trebuie să te speli pe cap pentru a avea un păr sănătos. Ei bine, specialiștii ne oferă răspunsul, dar și sfaturi utile pentru a nu avea probleme de sănătate cu scalpul.

Răspunsul diferă de la caz la caz. Trebuie să ținem cont de mai multe lucruri pentru a descoperi ce trebuie să facem. În primul rând, contează ce tip de pielea avem. Dacă pielea și părul nostrum nu sunt grase și uscate, trebuie să ne spălăm pe cap doar o dată sau maximum de două ori pe săptămână, spune Alli Webb, hairstylist și fondatorul Drybar.

Apo, foarte important este și textura părului. Persoanele cu păr aspru sau ondulat sunt mai norocoase pentru că sebumul se împrăștie mai greu. Aceștia se pot spăla o singură data pe săptămână.

Persoanele cu părul fin și drept, trebuie să se spele pe cap de două, cel mult trei ori pe săptămână.

Coafurile ne obligă să ne spălăm mai rar

Coafurile repetate ne deteriorează părul și trebuie să-l spălăm mai rar. Fixativul, spuma sau ceara de păr nu fac decât să încarce firul de păr și să îi confere un aspect inestetic atunci când sunt folosite în exces. Dacă nu poți renunța la folosirea produselor de styling, încearcă să îți speli părul nu mai des de două zile.

Dermatologii și haistylistii avertizează că spălarea prea frecventă a părului face, de fapt, mai mult rău decât bine. „Șamponul usucă scalpul, iar glandele vor produce și mai mult sebum”, informează medicul dermatolog Angela Lamb.

Ce faci dacă ai mătreață

Lynne Goldberg, medic dermatolog la centrul medical din Boston spune că persoanele care au mătreață trebuie să acorde o atenție specială îngrijirii podoabei capilare. Persoanele care se confruntă cu această problemă trebuie să urmeze sfatul medicului, care le-ar putea chiar recomanda să se spele pe cap zilnic. „Persoanele care se spală extrem de rar pe păr îşi pun podoaba capilară în pericol. Firele de păr care au ieşit din rădăcină se acumulează pe scalp. În acest timp, alte fire de păr cresc, iar acestea se încâlcesc atât de tare încât singura soluţie de remediere a acestei probleme este tăierea completă”, menţionează dermatologul Goldberg.

Cum să ne spălăm pe cap

Spălarea corectă a părului necesită de patru pași simpli: Udă părul, masează ușor scalpul cu șampon, clătește bine și repetă procesul. Motivul pentru care este nevoie să repeți procesul este că nu vei îndepărta toate impuritățile din păr doar cu o singură spălare.

Dacă ai părul uscat, folosește un șampon hidratant, iar dacă ai părul gras, alege un șampon pentru curășare profundă. Nu uita să folosești balsam la final, indiferent de tipul tău de păr.