De câte ori trebuie să te speli pe dinți. Un nou studiu vine cu date surprinzătoare

18 mai 2020
De câte ori trebuie să te speli pe dinți. Un nou studiu vine cu date surprinzătoare

Un nou studiu extrem de interesant arată că spălatul pe dinți poate reduce riscul de insuficiență cardiacă, dacă se întâmplă de mai mult de două ori pe zi, potrivit The Independent.

Mai mulți cercetători de marcă de la Universitatea Ewhan din Seoul, Coreea de Sud, au studiat dacă igiena orala ar putea fi asociata în vreun fel cu fibriliatia atriala si insuficienta cardiaca.

Expertii au luat în calcul date de la peste 160.000 de participanti, cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani, care nu sufereau de insuficienta cardiaca. Toți cei analizați aveau analizele făcute între anii 2003 si 2004, iar ulterior au fost monitorizati timp de peste 10 ani.

În timpul studiului, publicat in jurnalul European Journal of Preventive Cardiology, 3% dintre subiecți au fost afectati de fibriliatia atriala si 5% au avut insuficienta cardiaca.

Concluzii la care puțini se așteptau

Cercetatorii studiului au concluzionat ca subiectii ce s-au spalat pe dinti de 3 sau mai multe ori pe zi aveau un risc cu 10% mai mic de a avea fibrilatie atriala si cu 12% mai mic de a suferi de insuficienta cardiaca.

Echipa de cercetare a explicat ca una dintre teoriile din spatele acestei concluzii e faptul ca o igiena orala adecvata reduce numarul de bacterii in zona dintre dinti si gingie, ce ar putea preveni patrunderea acestor bacterii in sange, conform Digi World.

In ciuda rezultatelor, autorii cred ca studiul are “limitari severe”, printre care se numara date obtinute exclusiv de la subiecti asiatici si nefolosirea radiografiilor dentare pentru a vedea daca exista boli de gingie.

Mai mult, publicarea studiului despre corelatia dintre spalatul pe dinti si sanatatea cardiaca a fost acompaniata de o mentiune potrivit careia “cauzalitatea dintre aceste asocieri e neclara”.