De ce cumpără oamenii atât de multă hârtie igienică în plină criza de coronavirus! Psihologii explică totul

hartie-igienica

Este dezastru pentru toată omenirea. Coronavirusul lovește din ce în ce mai mult, iar lumea întreagă a intrat în panică. Toată lumea face provizii, iar hârtia igienică este printre cele mai căutate produse.

Adevărul despre hârtia igienică

S-a aflat însă adevărul despre hârtia igienică și de ce este la mare căutare în plină criză. Specialiștii explică totul. Și americanii au fost cuprinși de panică și au luat cu asalt supermarketurile.

Un psihoterapeut din Statele Unite a explicat că este vorba despre un impuls absolut normal în situația de față. Dacă trebuie să vă cumpăraţi doar mâncare, puteţi intra direct în magazin, dar dacă trebuie să vă luaţi hârtie igienică sau apă, coada ajunge până după clădire.

Americanii stau la coadă 3-4 ore la hârtie igienică. Sute de oameni s-au înghesuit pentru a cumpăra hârtie igienică.

Rafturile goale din magazinele de peste Ocean reprezintă motiv de supărare pentru clienți. Unii înteleg de ce s-ar grăbi oamenii să cumpere dezinfectant sau alimente, dar nu înțeleg de ce se caută hârtie igienică.

Hârtia igienică nu are niciun rol în a împiedica noul coronavirus să se răspândească, însă oamenii o cumpără în cantităti uriașe.

„Oamenii chiar nu au nevoie să stocheze necesarul de hârtie igienică pentru un an, n-au nevoie de munți de șervețele, nici să cumpere mâncare pentru șase săptămâni.

Gândiți-vă ce produse preferă membrii familiei: poate conserve de ton, unt de arahide, gem. Faceți planuri doar pentru câteva săptămâni în care nu veți putea ieși din casă, dar atât.

Nu există temei pentru panică. Nu aveți motive să navaliti și să cumpărați tot ce gășiți pe rafturi. Asta nu face decât să amplifice sentimentul de apocalipsă, de dezastru, ceea ce nu e cazul”, spune Dr. Irwin Redlener, de la Centrul Național de Pregătire pentru Dezastre.

Un psihoterapeut american spune că mersul la cumpărături pentru lucruri esențiale în viața de zi cu zi este ceva normal într-o situație tensionată.

„Este în natura umană, atunci când lucrurile scapă de sub control și oamenii se simt neputincioși să oprească o situație negativă, de multe ori fac lucruri care îi ajută să simtă că dețin controlul.

Așa că, atunci când cumpără grămezi de hârtie igienică, asta-i ajută să se simtă că încă dețin controlul asupra unei situații haotice”, spune Erin Leonard, psihoterapeut.

Un alt motiv pentru care oamenii sunt mai predispuși să cumpere în exces este simplul fapt că îi văd pe alții că își încarcă până la refuz coșurile. O eventuală soluție pentru a scăpa de aceste impulsuri este să stăm de vorbă cu cineva drag.

Revista Presei