De ce nu trebuie să ucizi păianjenii din casă? Specialiștii avertizează! Ce rol au

30 dec. 2019
De ce nu trebuie să ucizi păianjenii din casă? Specialiștii avertizează! Ce rol au
common house spider on a smooth tile floor seen from ground level in a kitchen in a residential home

Păianjenii din casă sunt o adevărată bătaie de cap. Apar când ți-e lumea mai dragă și formează pânze pe la colțul casei, iar pe copii îi sperie foarte tare.

Cercetătorii arată că din cele 40.000 de specii cunoscute, foarte puține pot face rău oamenilor. Potrivit acestora, păianjenii din locuință nu sunt agresivi și chiar te ajută să scapi de alte insecte.

Potrivit unui studiu, realizat in 50 de case din Carolina de Nord, păianjenii descoperiți sunt inofensivi.

De ce să nu îi ucizi?

Pentru că păianjenii sunt o parte importantă a naturii și a ecosistemului nostru.

Oamenilor le place să se gândească la locuințele lor ca fiind izolate, în siguranță de lumea exterioară, dar multe tipuri de păianjeni pot pătrunde în interior. Unii sunt prinși accidental, în timp ce alții sunt vizitatori pe termen scurt. Aceste arahnide nu sunt nici agresive, nici periculoase. Mai mult, aceștia mănâncă alte insecte din casă. Unii chiar mănâncă alți păianjeni.

Deși sunt prădători generalizați, apți să mănânce orice pot prinde, păianjenii surprind în mod regulat dăunători molestivi și chiar insecte purtătoare de boli – de exemplu, țânțarii. Există chiar și o specie de păianjen săritor care preferă să mănânce țânțari plini de sânge în casele africane.

Cât sunt de veninoși?

Majoritatea speciilor au venin prea slab pentru a cauza probleme oamenilor, spun specialiștii. Păianjenii evită oamenii, iar mușcăturile sunt extrem de rare.

Deși există câteva specii importante din punct de vedere medical, cum ar fi păianjenii văduvi și recluzii, chiar și mușcăturile lor sunt neobișnuite și rareori provoacă probleme grave, scrie time.ro.