Dezastru! S-a greșit calcularea a mii de pensii! Toți românii trebuie să știe și să ceară banii înapoi statului

07 nov. 2020
Dezastru! S-a greșit calcularea a mii de pensii! Toți românii trebuie să știe și să ceară banii înapoi statului
Foto: Anna Auza on Unsplash

De-a lungul anilor mii de români s-au plâns că primesc pensii extrem de mici și că sumele calculate de Casele de Pensii nu sunt corecte. Funcționarii au greșit de multe ori și astfel oamenii au fost prejudiciați. O parte și-au recuperat banii, după multe insistențe, dar sunt oameni care nici acum nu știu că în buzunare le intră mai puțini bani decât au cotizat.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a recunoscut că doar la o primă vedere a identificat peste o mie de persoane cărora statul le datorează bani și asta pentru că nu le-au fost actualizate indemnizaţiile plătite în baza unei legi separate de legea pensiilor.

Aceasta a promis, însă că toate greșelile vor fi corectate și că în mandatul ei lucrurile nu vor rămâne așa. Violeta Alexandru susține că baza acestor erori o reprezintă digitalizarea, deoarece sistemul public este plin de eori.

”Cazul doamnei F.J. din Alba, bătrâna căreia nu i s-a actualizat indemnizaţia după soţul decedat, (…) nu este singular. Din păcate, nu este! La prima estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani. Acestea nu sunt pensii, sunt indemnizaţii pe o lege separată de legea pensiilor. Poate că nu a făcut-o nimeni intenţionat, dar tot greşeală se numeşte. O greşeală care trebuie asumată.

Nu s-au introdus datele iniţiale în aplicaţia electronică, s-a lucrat pe hârtie şi, când a venit actualizarea în 2016, nu s-a făcut automat pentru că nu erau informaţiile iniţiale introduse. Nu şi-a mai amintit nimeni de dosarul din raft. România din sistemul public e plină de greşeli pentru că nu acceptă digitalizarea. Tot la hârtie şi dosar are tendinţa să revină”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Violeta Alexandru îi acuză pe miniștrii PSD de dezastrul din sistem

Ministrul Muncii a spus și că este extrem de revoltată că aceste probleme există în anul 2020 și că nu s-a găsit nicio rezolvarea pentru acestea până acum.

”Sunt, pur şi simplu, revoltată. (…) De ce nu s-au rezolvat aceste probleme până acum? Sunt totuşi nişte ani în care prin acest minister au fost mulţi demnitari. Sistemul public s-a minţit singur. Are probleme. Până nu le recunoaşte şi până nu muncim să le rezolvăm, nu se va face performanţă în sistem. Cât pot, voi munci alături de cei care vor să îi rezolvăm problemele. De cei care nu se ascund, de cei care nu se ocupă să facă strategii ca să mă denigreze ci lucrează să rezolvăm aceste probleme”, a mai scris ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a insistat că va rezolva toate aceste probleme și că nu se opri până când nu va face ordine în sistem.

”Dedic rezolvarea acestor probleme miniştrilor PSD care au condus Ministerul Muncii şi care stau astăzi toată ziua la TV să îşi exprime părerile – Vasilescu şi Budăi! Şi nu uit de audierile mele din Comisii”, a mai scris Alexandru.