Dezastru pentru milioane de români! Nu se mai pot mări pensiile! Iată ce s-a întâmplat

Guvernarea PSD lasă o grea moștenire, iar cei care au venit după sunt obligați să achite nota de plată. Ministerul Finanțelor se tot împrumută pentru a păstra un echilibru bugetar, însă lucrurile se prezintă foarte rău pentru țara noastră. Comisia Europeană a emis un raport vineri, prin care s-a declanşat procedura de deficit execesiv în cazul României.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal a avertizat că mărirea pensiilor cu 40% ar fi deosebit de riscantă, iar țara noastră ar putea avea probleme mari pe termen lung, din acest motiv. Așadar sunt mari șanse ca această mărire să nu se întâmple pentru că nu prea ar avea de unde să se ia bani pentru acest lucru.

Avertismentul lui Dăianu

„În evaluarea noastră, deficitul ar fi 4,6%-4,8% din PIB. Dacă vrem cu adevărat să ţinem lucrurile sub control, va trebui să mişcăm cheltuielile cu asistenţa socială în funcţie de spaţiul fiscal, de posibilităţile pe care le avem. Cei de la Comisia Europeană sunt mai pesimişti, deşi nu există mari diferenţe între valorile noastre pentru deficit şi experţilor Comisiei. Există şi valori interne, economiştii serioşi şi ei au aceste evaluări. Noi trebuie să ne oprim din extravaganţe.

La emisiunile de obligaţiuni pe care statul român le emite pe piaţa locală, în moneda naţională, randamentele cerute plasamentelor statului român sunt mai mult decât dublul randamentelor care sunt solicitate statului ungar, statulu polonez, statului ceh, ţări care nu sunt în zona euro, dar care îşi protejează echilibrele interne şi mai ales cele externe”, a transmis Daniel Dăianu, conform gandul.ro.

Acesta a explicat și că în privina ponderii asistenţei sociale în PIB, aceasta este în jur de 11% din Produsul Intern Brut al României. Dacă punctul de pensie creşte cu 40%, ponderea ar ajunge la 11,6% din PIB, încă inferior nivelului din anii 2009-2010. În peisajul european, 12% din PIB, 11,6%, nu este mult, este un nivel scăzut în raport cu standardele UE

Revista Presei