Dezastru pentru pensionari. Florin Cîțu rupe tăcerea: acesta este adevărul

de: Ana Toma
12 iun. 2020
Dezastru pentru pensionari. Florin Cîțu rupe tăcerea: acesta este adevărul

Problema majorării pensiilor a fost dezbătută acid în ultimele zile. În acest context, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a vorbit deschis despre situația în care ne aflăm și care este adevărul despre bugetul de stat.

Florin Cîțu s-a declarat nemulțumit de ”costurile permanente” și a anunțat o reducere a deficitului bugetar în următorii ani.

”În anii viitori trebuie să reducem deficitul. Nu putem sa mergem cu el la infinit. Ce spuneți sunt niște costuri permanente. Cam 80% din venituri (încasările la bugetul de stat) se duc la salarii, pensii, ajutorare sociale, alocații. Guvernul liberal va face o schimbare de paradigmă: creșterea sumei care se duce la investiții”, a declarat Cîțu la Digi24.

Bugetul de stat nu suportă majorarea pensiilor

Potrivit ministrului de Finanțe, bugetul de stat nu poate suporta o majorare cu 40% a punctului de pensie, așa cum prevede legea în vigoare că ar trebui să se opereze de la data de 1 septembrie.

Florin Cîțu a mai adăugat că are în minte două scenarii privind majorarea pensiilor. Unul dintre ele prevede creșterea acestora cu un procent de 10%, iar cel de-al doilea nu a fost dezvăluit în totalitate, însă, potrivit ministrului, ar fi vorba despre creșterea punctului de pensie.

”Ca ministru al Finanțelor, am făcut un jurământ să prezint guvernului situația reală. În spațiul public s-a creat impresia că nu vrea Cîțu să majoreze pensiile cu mai mult de 10%.

Este fals, în primul rând, nu eu decid cu cât cresc pensiile, ci Executivul, eu nu fac decât să atrag atenția că există riscuri, iar acel 10% este un scenariu care ne-ar permite să facem și investiții, și alte creșteri, să păstrăm echilibrul macroeconomic și este agreat și de finanțatorii noștri,” a mai spus Cîțu.