Vorbim astăzi de o dietă care a atras în ultima vreme lumina reflectoarelor, din ce în ce mai mulți oameni începând să o recomande. Este vorba de dieta dezvolată de călugării de pe muntele Athos.
Sunt mai multe argumente în favoarea acestei diete. Spre exemplu, mânăstirile din Athos se numără printre cele mai sănătoase comunități de pe mapamond. Călugării de pe muntele Athos trăiesc vieți lungi, feriți de cele mai multe ori de boli precum cancer, diabet sau Alzheimer.
Aceștia trăiesc, în medie, cu aproximativ 10 ani mai mult decât trăiește populația greacă. Dieta mediteraneană și zilele de post contrbuie și ele la pierderea în greutate. Cel mai important însă este că în această dietă se subliniază faptul că nu trebuie să ții un regim în care să numeri caloriile.
„Acesti oameni religiosi mananca o dieta mediteraneana alcatuita aproape exclusiv din produse alimentare neprocesate, din mancaruri proaspete, cu un continut redus de grasimi si, in acelasi timp, sunt angajati in zile de post – perioade in care calugarii reduc drastic aportul lor caloric pentru a-si goli mintea de orice gand necurat.
Calugarii fac, evident, ceva corect in tot acest proces, de vreme ce s-a descoperit ca ei traiesc cu 10 ani mai mult decat o persoana obisnuita din Grecia si tind sa fie mai svelti, sa aiba un aer tineresc si un tonus bun.
Toate aceste informatii au fost prezentate intr-o noua carte, “Dieta de la Muntele Athos”, scrisa de Richard Storey, Sue Todd si Lottie Storey; planul alimentar creat de ei tinteste catre un scop – acela de a elimina conceptul de “dieta” si, in schimb, sa imparta saptamana in trei categorii de zile: trei zile de moderatie, trei zile de post si o zi de ospat; aceste zile pot fi schimbate in timpul fiecarei saptamani, pentru ca planul alimentar sa seadapteze la stilul de viata al fiecarei persoane,” notează floaredetei.ro.
1) În timpul celor trei zile de post trebuie să renunți la toate produsele lactate, alcool, carne, pește, ouă și ulei, adoptând în schimb porții mici de fructe, legume, nuci, semințe și boabe de fasole.
2) Zilele de moderație îți permit o dietă mediteraneană sănătoasă, cu produse proaspete și cu un conținut scăzut de grăsimi. Poți include astfel în dietă produsele lactate, uleiul de măsline, peștele, puiul și ouăle. Sunt interzise în schimb alimentele procesate și carnea roșie. Pe de altă parte, ai voie să bei alcool cu moderație.
3) Ziua de ospat. În această zi nu ai interdicții. Poți mânca orice, de la carne roșie la tort, de la ciocolată și până la cocktailuri mojito. Chiar dacă autorii acestei diete recomandă un minim de abținere în ceea ce privește dimensiunea porțiilor.
Dieta se întinde pe parcursul unei săptămâni: 3 zile de post, 3 zile de moderație și o zi de răsfăț.
Trebuie să alternezi zilele de post cu cele de moderație, adică după o zi de post să vină una de moderație și tot asa.
Mic dejun – grepefruit
Pranz – supa de legume si putina paine din faina iintegrala
Cina – fasole batuta cu salata verde
Gustare – legume crude
Mic dejun – musli
Pranz – supa de legume cu branza si vin rosu
Cina – cartofi copti, salata verde si branza
Gustare – mere, seminte, nuci