Diferența majoră dintre starea de alertă și starea de urgență! De ce nu se mai pot da amenzi și ordonanțe militare

29 apr. 2020
Diferența majoră dintre starea de alertă și starea de urgență! De ce nu se mai pot da amenzi și ordonanțe militare

Explicație importantă dată de fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, cu privire la diferența majoră dintre starea de alertă ce ar urma să fie impusă după data de 15 mai și starea de urgență din prezent.

Anunțul lui Zegrean

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că pe timpul stării de alertă cetățenii nu pot fi amendați, cum se întâmplă în prezent. Mai mult, nu pot fi emise ordonanțe militare, iar cele care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență.

„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului”, a transmis Augustin Zegrean, la Digi24.

Nu se pot da amenzi și ordonanțe militare

Fostul președinte CCR a mai spus că și pe timpul stării de alertă pot fi restrânse anumite drepturi și libertăți individuale, dar nu se pot da amenzi și nici ordonanțe militare.

„În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a spus Augustin Zegrean, precizând că ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență.

„Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a mai spus acesta, adăugând că, din punctul lui de vedere, era de preferat varianta legii în locul ordonanțelor militare pentru actuala stare de urgență.

Guvernul și Președintele analizează ipoteza declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgență instituită prin decret de Klaus Iohannis. Este o măsură necesară pentru a putea fi menținute, legal, unele dintre restricțiile impuse.