Din februarie, toți românii au drept la un nou tip de pensie! Ce trebuie să ceară fiecare angajatorului

25 ian. 2020
Din februarie, toți românii au drept la un nou tip de pensie! Ce trebuie să ceară fiecare angajatorului

Vom mai primi sau nu pensii peste 20 de ani? Părerile sunt împărțite, iar mulți români sunt extrem de îngrijorați din acest motiv, așa că au început să caute alternative pentru a se asigura că nu vor ajunge muritori de foame, odată ieșiți din câmpul muncii.

În momentul de față, în România, există trei tipuri de pensii: Pillonul I, care cumulează o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, administrat privat și către care merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și în cele din urmă, Pilonul III, reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cei care doresc și tot ei stabilesc și cuantumul alocat.

Tocmai pentru că există această îngrijorare cu privire la pensia plătită de stat, din luna februarie mai apare încă o categorie de pensie, mai exact pensia ocupațională. Aceasta este  facultativă, iar schema de pensii este stabilită de fiecare angajator aplicând modelul dorit. Tot angajatorul este cel care-i va explica angajatului condițiile impuse.

Ce obligații are angajatorul

În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaționale, este obligat și să ofere schema tuturor angajaților său și să vireze contribuțiile. De asemenea, tot el poate stabili cuantumuri diferențiate ale contribuției salariaților, în funcție de vechime, de postul ocupat sau de drepturile lor salariale. Mai mult, angajatul poate participa, dacă dorește, conform schemei, dar nu poate fi obligat.

Contribuțiile angajatorului și ale angajatului se datorează, se colectează și se virează de angajator pe baza numelui, al prenumelui și a codului numeric personal. Angajatorul nu poate demara reținerile pentru contribuțiile angajaților său la fondul de pensii ocupaționale, dacă nu are și acordul scris al angajatului, un acord consemnat în actul individual de aderare la fond sau, ulterior, într-o notificare transmisă administratorului și angajatorului, conform dcbusiness.ro.