Dispar banii de pe card! Ce trebuie să faci să nu rămâi fără banii din cont

O nouă metodă de păcălire a oamenilor se răspândește pe internetul din România, iar specialiștii în infracțiuni informatice atrag atenția pericolelor care pot apărea, dar și ce trebuie făcut ca să nu te trezești fără banii de pe card. 

Atacatorii s-au folosit zilele trecute de imaginea sau reputația unor instituții publice sau companii private din România, pentru a transmite e-mail-uri conținut malițios, în care utilizatorii erau informați despre o plată efectuată sau despre necesitatea transmiterii rapide a unei cereri de ofertă.

Textul primit nu conținea mai multe detalii, astfel că utilizatorul putea fi tentat să deschidă atașamentul, pentru a afla mai multe detalii.

„Astăzi, echipei CERT-RO i-au fost raportate e-mail-uri suspecte venite aparent din partea DHL. Suntem în perioada reducerilor de iarnă, una în care se face shopping online consistent, iar produsele ne sunt livrate acasă prin curierat. Atacatorii încearcă astfel să exploateze nerăbdarea cumpărătorilor, care poate duce la neatenţie.

Textul, o combinaţie nefericită între limba română şi engleză, unul prost adaptat, vrea să dea de înţeles destinatarului că pachetul pe care îl aşteaptă a ajuns în depozit, însă este nevoie de completarea unui formular pentru livrarea finală, la adresă”, arată instituţia.

Atenție mare la sursa e-mail-urilor primite

„Evitaţi graba în activitatea din mediul online şi faceţi verificări suplimentare, acolo unde aveţi suspiciuni şi sub nicio formă nu deschideţi ataşamentul, în astfel de cazuri! Validaţi mereu cu expeditorul informaţia primită, în cazurile în care nu identificaţi clar despre ce este vorba.

Totodată, acordaţi o atenţie sporită corectitudinii textului primit, în special din partea unor companii sau instituţii. Dacă acesta deţine greşeli gramaticale evidente sau unele de transcriere, atunci este cel mai probabil o tentativă de păcăleală”, mai precizează instituţia.

Loading...

Revista Presei