Doctorii îi imploră pe români să nu mai consume acest aliment din comerț: Aveți milă măcar de copii și de femeile gravide. Pericol uriaș pentru sănătate

20 nov. 2020
Doctorii îi imploră pe români să nu mai consume acest aliment din comerț: Aveți milă măcar de copii și de femeile gravide. Pericol uriaș pentru sănătate

Vorbim astăzi despre un aliment care, deși poate fi făcut și în casă, în ultimii ani este din ce în ce mai consumată varianta lui din comerț, gata preparată, însă care vine la pachet cu o serie de riscuri majore pentru sănătate.

Doctorii și asociațiile care apără drepturile consumatorilor îi imploră pe români să nu mai consume maioneză din comerț. Și asta pentru că, pe lângă ingredientele de bază, conțin o serie aditivi și conservanți extrem de toxici.

Astfel, dacă maineza de casă conține doar ulei vegetal, gălbenuș de ou și oțet sau zeamă de lămâie, maioneza din comerț mai conține următoarele:

„Apă, zahăr, amestec de condimente (neprecizate ca tip), sare, acid citric (acidifiant), acid lactic (corector de aciditate), EDTA (antioxidant), amidon modificat, gumă de guar, gumă de xantan, gumă din seminţe de caruba, făină de roşcove, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, butilhidroxitoluen, butilhidroxianisol, acesulfam de potasiu, arome, caroteni (coloranţi), luteina (colorant), extract colorant din morcovi, aromă de muștar, beta-caroten (colorant), lapte praf degresat, muştar, arome naturale (neprecizate ca tip), usturoi granulat, suc de lămâie (0,1%), sirop de glucoză-fructoză, praf de ou integral (0,1%) şi proteină din lapte,” notează Asociația Pro Consumatori.

Doctorii îi imploră pe români să nu mai consume acest aliment din comerț: Aveți milă măcar de copii și de femeile gravide

Asociația Pro Consumatori a studiat nu mai puțin de 17 tipuri de maioneză din comerț, iar rezultatele au fost scandaloase: Nici măcar unul dintre tipurile de maioneză din comerț nu respectă rețeta clasică.

„Maioneza tradițională are foarte puține ingrediente în comun cu maioneza industrială care este un amestec din apă, ulei de rapiță, amidon, acid citric, conservanți, EDTA și arome.

Având în vedere compoziția acestui tip de produs nu recomandăm folosirea lui în alimentația destinată copiilor, femeilor gravide și a persoanelor cu probleme grave de sănătate.”, a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC, citat de Realitatea.