Dragobete! Ce nu este voie să faci azi dacă vrei dragoste! Sărbătoarea iubirii la români

Sărbătoare mare la români luni, 24 februarie, atunci când celebrăm Dragobetele, adevărata sărbătoare a iubirii de pe meleagurile noastre. Astăzi există mai multe tradiţii şi obiceiuri de care trebuie să ţinem cont. Mai mult, legenda spune că Dragobetele ar fi fiul Babei Dochia. Ce trebuie să facă toţi românii astăzi.

Legenda Dragobetelui

Dragobetele românesc este identificat cu zeul dragostei în mitologia romană, Cupidon, şi cu Eros, zeul iubirii din mitologia greacă. Acesta este asemănat cu un tânăr frumos care se plimbă prin pădure şi sărută fetele. Simbol al începutului de dragoste la tinerele fete sunt aşa numiţi Dragobeţi, muguri ai arborilor de pădure pe care îi culeg şi îi poartă la ureche în ziua de 24 februarie.

În această zi, românii sărbătoresc Dragobetele, o sărbătoare cu adevărat autohtonă, considerată și celebrarea care reînnoiește sentimentele și lumea întreagă în acelaşi timp. Dragobetele este, conform credinţei populare, un duh poznaş şi capricios căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa. Tot astăzi se crede că păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile.

Tradiţii şi obiceiuri de Dragobete

La fel ca păsările, fetele şi băieţii trebuie să se întâlnească astăzi pentru a fi îndrăgostiţi pe tot parcursul anului, existând şi o zicală specială pentru 24 februarie: „Dragobetele sărută fetele”. Sărutul în ziua de Dragobete este unul de bun augur, acesta fiind momentul în care fetele se lăsau şi chiar doreau să fie sărutate de băieţi. Aceasta este considerată, popular, prima zi de primăvară, fiind ziua în care fetele şi băieţii se adunau în cete şi ieşeau strigând şi chiuind pe câmp, de unde adunau viorele şi tămâioare. Din zăpada netopită până atunci fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii.

Mai mult, în dimineața zilei de 24 februarie, fetele nemăritate se îmbracă cu cele mai frumoase haine și cumpără flori, pe care le agață la icoane. Mai mult, de Dragobete este interzis să cumperi și să omori animale, altfel vei avea ghinion tot anul. Se spune că dacă în ziua de Dragobete ești alături de persoana iubită, veți rămâne împreună pentru tot restul vieții. De asemenea, dacă în această zi vei vedea o pereche de păsări, te vei bucura de iubire tot anul. Tot astăzi nu ai voie să cumperi alimente, o tradiţie care, din păcate, cu greu mai poate fi respectată în zilele noastre.

Loading...

Revista Presei