E dezastru pentru cei care vor ieși la pensie! Ce documente trebuie să aducă fiecare

Va fi dezastru pentru cei care vor ieși la pensie. Violeta Alexandru a pus pe tapet o situație gravă pentru toți românii. Este vorba despre cărțile de muncă.

Se apre că acestea au fost scanate prost de către firma contractată de Casa de Pensii. Mai mult, se pare că acel contract s-a încheiat fără ca firma respectivă să le scaneze pe toate.

Acum, oamenii ar putea fi nevoiți să își aducă documentele pentru a dovedi unde au lucrat.

”Problema scanării cărţilor de muncă este un exemplu tipic de eşec al statului în gestionarea unui proces care ar fi trebuit să ducă la modernizarea sistemului de calcul al pensiilor.

Între anii 2005 – 2009 a existat un contract între Casa de Pensii şi Institutul pentru studii în probleme de muncă, o instituţie care a fost contractată să scaneze cărţile de muncă. Scanările nu sunt la calitatea optimă. Sunt greşeli umane, necorectate până la momentul oportun.

Am cerut o situaţie. Ele oricum nu sunt scanate toate, sunt scanate aproximativ 80 la sută. Contractul s-a încheiat fără a fi complet. Nu s-a preocupat nimeni de aceste lucruri”, a declarat ministrul Muncii la Realitatea Plus, marţi seara.

Ministrul interimar susține că treaba a fost făcută de mântuială.

”Oamenii vor fi în situaţia în care să îşi aducă singuri documentele. Dacă angajatorii mai există şi le mai au… situaţia este de o gravitate fără precedent. sunt scanate prost din diverse motive. După scanare nu se înţeleg cifrele, unele pagini au fost lipite. Dacă s-ar fi făcut o verificare la acel moment…

E clar că treaba a fost făcută de mântuială, treaba nu a fost finalizată. În loc să avem un sistem modern… După scanare trebuiau transpuse într-o bază de date, simpla scanare nu era de ajuns.

Oamenii sunt în situaţia să procure ei documentele, deşi avem un proces de scanare care ar fi putut ca lucrurile să funcţioneze civilizat, să vină ei cu documentele la Casa de Pensii, deşi, repet, am fi putut avea un proces de scanare care putea duce la rezultate în bune condiţii, dacă cineva ar fi urmărit acest proces.

Voi face lumină, vă asigur, deîndată ce am toate elementele. Cert e că nu ne putem baza pe ce s-a făcut până acum”, a mai precizat Violeta Alexandru.

Revista Presei