E interzis să mănânci portocale dacă ai această boală. Medicii trag un semnal de alarmă

11 ian. 2020
E interzis să mănânci portocale dacă ai această boală. Medicii trag un semnal de alarmă

Este adevărat că portocalele sunt o sursă bogată de potasiu, magneziu, acid folic şi vitamine din complexul B, adică tot ce este necesar pentru a avea energie. Cu toate acestea ele nu sunt recomandate tuturor. 

Astfel, medicii spun că acestea trebuie consumate în cantităţi mici sau deloc de către persoanele care suferă de reumatism întrucât natura acidă a sucului acestora poate să accentueze simptomele artritei.

De asemenea, coaja fructului trebuie folosită cu atenţie pentru că poate fi tratată chimic pentru conservare îndelungată ori pentru colorare.

„Substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă urme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii. Dacă există dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea să nu fie folosite”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Spălați portocalele înainte de le consuma

Mai mult, este recomandat ca portocalele să fie spălate cu apa caldă înainte de a fi consumate.

Beneficiile portocalelor sunt de necontestat. O ceaşcă de suc de portocoale, proaspăt stors, oferă aproximativ 72mg de calciu. În afară de vitamina C şi calciu, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, vitamina A şi beta-caroten.

Portocalele sunt bogate în fibre şi în vitamina C şi conţin şi alţi antioxidanţi cunoscuţi precum flavonoizii care au un rol important în lupta contra bolilor cardiace, a cancerului şi diverselor inflamaţii.

De asemenea, proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale portocalelor au rol cheie în activitatea contra diferitelor boli degenerative şi în particular contra bolilor cerebrale.