E oficial. La ce vârstă se vor putea pensiona femeile și când intră în vigoare noua modificare

de:
22 iul. 2021
E oficial. La ce vârstă se vor putea pensiona femeile și când intră în vigoare noua modificare

Modificarea vârstei de pensionare a fost unul dintre cele mai mediatizate subiecte în ultimele luni, în special atuni când Guvernul a discutat despre PNRR. Acum însă, aflăm clar ce se va întâmpla cu vârsta de pensionare, dar și când.

Cu alte cuvinte, Guvernul și-a asumat în la Bruxelles egalizarea vârstei de pensionare. Astfel, femeile, care acum se pensionează la 61 de ani și 7 luni, ar urma să iasă la pensie la fel ca și bărbații la vârsta de 65 de ani.

Când se va modifica vârsta de pensionare

Pentru implementarea noii măsuri este nevoie de timp, motiv pentru care, egalizarea vârstei de pensionare va fi făcut până în anul 2035, lucru care ar putea stârni un val de nemulțumiri în rândul tinerilor.

Modificarea vârstei de pensionare nu este singura problemă. Conform Antena 3, economiștii susțin clar că Guvernul ar avea beni pentru majorarea pensiilor indiferent de valoarea lor, dar cu toate astea, nici măcar pensia minimă nu va fi majorată.

Cum se va primi pensia

Dacă vă întrebați ce schimbări vor mai avea loc până în 2035, ei bine, Guvernul pregătește și o nouă modalitate de virare a pensiilor, care ar urma să intre în vigoare într-un timp scurt. Conform unui proiect iniţiat de deputaţii PNL şi adoptat de Senat, pensionarii ar urma să fie informați electronic despre sosirea banilor.

De asemenea, există și posibilitatea ca aceștia să primească un e-mail, mai prevede proiectul. Pensionarii vor mai primi și un document de informare cu privire la sumele plătite. Acesta urmează să fie transmis începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card.

Un alt lucru important de știut pentru angajați este că aceștia mai au timp la dispoziție să își cumpere vechime în muncă. Legea a fost prelungiă, astfel încât doritorii vor putea să mai facă acest lucru până în septembrie 2023.