E OFICIAL. Se schimbă buletinele: Ce vor conține în plus noile cartile de identitate și cum vor arăta

buletin

Cărțile de identitate urmează să se schimbe substanțial. Acestea își vor modifica atât formatul cât și conținutul. Când vor fi implementate noile modificări?

Una dintre cele mai importante modificări aduse estefaptul că vârsta obligatorie pentru eliberarea buletinului va fi de 12 ani, nu de 14 , cum se intampla inca. La cererea parintilor, actul va putea fi eliberat chiar sub varsta de 12 ani.

„Dimensiunea va scadea. Noul act de identitate va avea marimea unui card bancar/permis de conducere. De asemenea, cartea de identitate va fi cipata pentru siguranta. La fel ca in UE, acest document va avea inserat un cip electronic pe care se vor stoca informatiile personale.

Pe langa imaginea foto a detinatorului, cardul va avea doua amprente si un certificat de autentificare digitala. Eelemente sumplimentare de securitate. Alte elemente invizibile vor fi aplicate pe noul buletin. Aceste elemente vor putea fi citite doar cu aparatura speciala, intrand in categoria informatiilor clasificate;

Cu noul act de identitate si cu un cititor de card(va costa cam 10 euro), vom putea sa facem multe operatiuni administrative din fata PC-ului. Spre exemplu, vom putea cere eliberarea unui certificat judiciar sau putem cere inmatricularea masinii. Practic, identificarea cu ajutorul cipului va face posibile toate aceste actiuni. Cartea de identitate va avea, de asemenea, rol de card de sanatate!

Important: Cartea electronica de identitate nu este obligatorie!

Ea se va elibera la cerere, dupa 3 august 2021. Pentru eliberare, vei scoate din buzunar in jur de 15 euro. Cei care nu doresc carte electronica, vor putea opta pentru cea simpla,” notează aflacum.ro.

 

Revista Presei