E veste bună: Au început să mai ridice restricțiile! Cine are voie să iasă din casă. O nouă Ordonanță Militară

vela arafat

Încet, timid, România începe să mai relaxeze restricțiile. Ordonanța Militară 8 vine cu o serie de măsuri ce implică ridicarea unor restricții de circulație. 

Astfel, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat o nouă ordonanţă militară referitoare la restricţiile de circulaţie, urmând ca circulaţia în afara locuinţei după ora 22:00 să fie permisă pentru cei care se ocupă cu pescuitul comercial şi pentru apicultori.

Vela a anunţat şi că pieţele agro-alimentare vor rămâne deschise pe perioada stării de urgenţă. Exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de gâu, soia, ulei, zahăr, produse de patiserie este suspendat pe durata stării de urgenţă.

De asemenea, apicultorii şi persoanele care se ocupă cu pescuitul comercial sunt exceptate de la aplicarea restricţiilor de circulaţie impuse după ora 22:00.

Apicultorii se pot deplasa între şi dinspre stupină.

”Este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei a apicultorilor spre/dinspre locaţia stupinei sau pentru deplasarea stupinei. Dovada calităţii de apicultor se face cu adeverinţa ce cuprinde codul de stupină eliberată de oficiile judeţene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calităţii de apicultor şi a proprietăţii asupra stupilor. (3) Este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei pentru achiziţia de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule şi servicii de reparaţii auto”, se arată în textul Ordonanţei Militare nr.8.

De asemenea, conform lui Vela, pieţele agro-alimentare vor rămâne deschise pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol.

”Pieţele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgenţă, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligaţia respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. (2) Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producţie a produselor agroalimentare până şi de la piaţa agroalimentară şi accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a certificatului de producător”, prevede ordonanţa.

Documentul prevede şi excepţii de la măsura de izolare la domiciliu pentru persoane care fac instruire, mentenanţă sau service de echipamente medicale dacă aceştia nu au simptome şi fac dovada că se ocupă cu astfel de activităţi, o măsură similară fiind luată şi pentru cei care se ocupă de echipamente din alte domenii.

Revista Presei