Eczemele, marea problemă din anotimpul rece! Cum scăpăm de ele și ce tratamente trebuie să urmăm

eczeme

Eczemele reprezintă una dintre marile probleme cu care ne confruntăm în anotimpul rece și nu numai. Medicii ne spun ce trebuie să facem pentru a scăpa de ele, dar și ce tratamente ar trebui să urmăm.

Cea mai frecventă boală de piele, eczema, este o afecţiune caracterizată prin înroşire, mâncărime, dar şi o senzaţie de disconfort sau inflamare.

Cum apar eczemele

Eczemele apar datorită unei reacţii alergice, sau pur și simplu este o problemă moştenită. Netratate, acestea duc la leziuni ale epidermei care te fac mai vulnerabil în faţa bacteriilor şi a diverselor boli.

Eczemele sunt de mai multe feluri, uneie dintre ele fiin extrem de periculoase. Eczema atopică este cea mai comună formă de eczemă care se manifestă prin inflamaţii şi mâncărimi la nivelul pielii. Poate apărea sau dispărea în cadrul acelor familii în care este prezent un istoric care include predispoziţia la reacţii alergice. Dermatita atopică afectează 10% dintre sugari şi 3% dintre adulţi.

Dermatita alergică de contact se produce atunci când pielea vine în contact cu un alergen: metale sau unele ţesături. Se manifestă prin mâncărime, roşeaţă şi o reacţie cutanată sub forma unei iritaţii.

Eczema seboreică infantilă este o boala care se referă la crustele de lapte întâlnite mai ales pe pielea capului bebeluşilor. Se caracterizează prin exfolierea pielii uscate de pe scalpul sau zona scutecului nou-născuţilor. Boala are tendinţa să se răspândească rapid. Aceasta se manifestă și la adulți. Apare ca o mătreaţă uşoară pe scalp şi se poate răspândi pe urechi, gât şi piept, conform sfatulmedicului.ro.

Medicii spun că nu există vindecare pentru aceste dipuri de afecțiune, dar există tratamente care ameliorează simptomele și previn recidivele. Este nevoie să introducem în rutina zilnică băile călde, cu săpunuri speciale, urmate de aplicarea cremelor emoliente în primele 3 minute pentru a menține hidratarea pielii și a o feri de germeni sau substanțe iritante.

Specialiștii mai recomandă îmbrăcăminte din bumbac și evitarea lânii sau a fibrelor sintetice. Alte tratamente utilizate includ antihistaminice pentru a ameliora intensitatea pruritului, tratamente topice cu gudroane, fototerapia. Adițional, dacă aria afectată devine infectată, se pot prescrie antibiotice topice sau sistemice.

Revista Presei