Efectele neștiute ale scorțișoarei. Antidot natural în numeroase boli digestive și nu numai. Medicii o recomandă și pentru slăbit, folosită în acest mod

26 sept. 2020
Efectele neștiute ale scorțișoarei. Antidot natural în numeroase boli digestive și nu numai. Medicii o recomandă și pentru slăbit, folosită în acest mod
Photo by Mae Mu on Unsplash

Banala scorțișoară, pe care o folosiți în ceai, cafea, orez cu lapte sau diferite prăjituri, are efecte terapeutice nebănuite împotriva multor boli grele, efecte confirmate de cele mai noi studii în domeniu.

Există două feluri diferite de scorțișoară: scorțișoara de Ceylon și scorțișoara cassya sau chinezească. Scorțișoara chinezească conține mia multă cumarină (substanță toxică), motiv pentru care cea mai bună este scoțișoara de Ceylon.

„Pudra de scorțișoară are efecte digestive, hipoglicemiante și anti-infecțioase nebănuite. Studiile moderne au scos în evidență îndeosebi capacitatea acestui ingredient aromat de a reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici. Ceaiul de scorțișoară are efecte de încălzire și stimulare a sângelui, ceea ce îl face o băutură ideală pentru sezonul rece.

Folosită în combinație cu alte condimente, cum este piperul sau ienibaharul, scorțișoara nu doar aromatizează preparatele din carne, ci ajută inclusiv la prevenirea indigestiei și a problemelor de ficat care pot să apară în urma consumul de alimente grase,” notează floaredetei.ro.

Scorțișoara – ideală pentru persoanele supraponderale

Mulți medici nutriționiști recomandă scorțișoara în dietele celor care vor să slăbească. Se poate bea ceai de scorțișoară cu gheață sau cald, în funcție de anotimp.

Se bea o cană de ceai, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Acest ceai reduce extrem de tare pofta de dulce, combătând supra-alimentarea.

Un alt mod de a consuma scorțișoara dacă vă doriți să slăbiți este să o amestecați cu apă fierbinte și miere. Beți acest ameste seara, înainte de culcare, când apare pofta de dulce.

De asemenea, un vârf de șingură de scorțișoară după fiecare masă ajută la arderea grăsimilor reglarea glicemiei și prevenirea retenției de apă. Se consumă cu puțină apă sau miere, niciodată simplă!

Antidot pentru bolile digestive, de colon sau Helicobacter pylori

Un vârf de cuțit de pulbere de scorțișoară, consumată înainte de masă, este extrem de benefică pentru prevenirea și combaterea gasteitei hiper și hipoacidă, pentru reducerea simtomelor colonului iritabil, pentru anorexie, indigestie și probleme digestive pe fond de stres.

Cei care suferă de reflux gastric, pot combate această stare consumând un amestec de scorțișoară cu miere, cu un sfert de oră înainte de masă.

Mai mult decât atât, studiile științifice arată că scorțișoara este eficientă în inhibarea și distrugerea bacteriei Helicobacter pylori, prevenind totodată bolile asociate: ulcer gastric, gastrită sau cancerul gastric.

Scorțișoara – ingredientul fericirii

Consumată ca atare sau doar mirosită, scorțișoara crește confortul psihic și emoțional. Aroma sa plăcută induce o stare de bine, de optimism și bucurie, combătând astenia sexuală. La nivelul minții, consumul de scorțișoară cu miere crește atenția și capacitatea de memorare.

Tratament pentru diabet

„Multe studii au arătat că scorțișoara poate fi considerată un medicament eficient pentru diabet. O jumătate de linguriță de pulbere de scorțișoară poate reduce nivelul glicemiei cu 18-29%.

Scade colesterolul

Cei care au colesterolul sau trigliceridele mari, pot urma un tratament de 3 luni cu un amestec din 1/2 linguriță de scorțișoară și 2 linguri de miere, consumate pe tot parcursul zilei.

Reduce durerile reumatice

Consumul de scorțișoară (1/4 linguriță) cu miere (1 lingură), dimineața, pe stomacul gol, ajută la ameliorarea durerilor articulare provocate de artrită și poliartrită.

Previne cancerul

Studiile de laborator realizate în SUA au arătat că scorțișoara conține principii active care blochează înmulțirea celulelor canceroase, fără să afecteze celulele sănătoase. Consumul de scorțișoară previne îndeosebi cancerul gastric, cancerul intestinal, cancerul la sânge (leucemia), sau limfomul malign.

Cei predispuși sau cu risc de recidivă a cancerului, pot consuma în fiecare dimineață un amestec din 1/4 linguriță de pulbere de scorțișoară și 1 lingură de miere. Se fac cure de câte o lună, urmate de o lună de pauză,” notează floaredetei.ro.