Efectele secundare ale tratamentelor naturiste! Ce plante ne pot face rău

28 feb. 2020
Efectele secundare ale tratamentelor naturiste! Ce plante ne pot face rău

Cu toate că tratamentele naturiste sunt de multe ori mai ieftine decât cele propuse de doctori, promiţând că sunt 100% naturale, şi acestea au o serie de efecte secundare serioase care ne pot face rău şi ne pot pune sănătatea în pericol. Şi plantele sunt tot un fel de medicamente, conţinând de multe ori substanţe active care administrate în concentraţia nepotrivită ne pot agrava situaţia, în loc să o trateze.

Plante periculoase pentru sănătate

Sunătorea este o plantă benefică pentru multe probleme, având numeroase proprietăți pozitive, care, însă poate să devină periculoasă în combinație cu o serie de medicamente prescrise de doctori. Astfel, ceaiul de sunătoare băut atunci când luaţi pastile împotriva depresiilor sau al bolilor cardiovasculare poate duce la agravarea acestor afecţiuni. Mai mult, femeile care iau anticoncepționale orale trebuie să fie conştiente că această plantă scade efectul acestora. Printre efectele secundare ale ceaiului de sunătoare se numără sensibilitatea la lumina solară, tulburări gastrointestinale, reacții alergice, oboseală, amețeala şi confuzie sau gură uscată.

O altă plantă periculoasă pentru anumite persoane este levănţica. De obicei, aceasta este prescrisă pentru combaterea stresului şi a insomniilor, tratând de asemenea tulburările de circulaţie sanguină. Cu toate acestea, ea trebuie evitată de persoanele care au probleme cu coagularea sângelui sau de cei care folosesc medicamente anticoagulante. Prin prorietăţile sale, levănţica fluidizează sângele, motiv pentru care poate aduce probleme serioase.

Păducelul se numărăr şi el printre plantele care au numeroase beneficii, mai ales pentru cei cu probleme cardiace, dar care, luat în concentraţie prea mare, poate să devină periculos. Păducelul este folosit în special pentru tratarea tahicardiei, a palpitațiilor sau a tulburărilor de ritm cardiac. Mai mult, reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge. Dacă este folosit corespunzător, acesta este sigur şi nu are efecte secundare. Totuşi, dacă este prea concentrat, mai mult de 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă, sau se beau mai mult de trei căni pe zi, mai ales la începutul tratamentului, acesta poate da palpitaţii doarece acţionează la dilatarea arterelor coronare care asigură vascularizarea inimii.

Ultima plantă din lista de astăzi este creţuşca care este folosită în general la tratarea durerilor intese de cap, a răcelilor şi a reiumatismului. Mai mult, creţuşca are un puternic efect diuretic şi antiinflamator. Ca orice altă plantă cu proprietăţi benefice şi aceasta are o serie de efecte adverse, dacă este luată pentru o lungă perioadă de timp. Printre acestea se numără scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Atenţie, nu ar trebui să fie folosit de cei care suferă de arsuri la stomac sau de ulcer, fiind periculoasă pentru aceştia.