Elon Musk plănuiește să conecteze creierele oamenilor la internet de anul viitor. Cum vrea sa faca acest lucru

17 dec. 2019
Elon Musk plănuiește să conecteze creierele oamenilor la internet de anul viitor. Cum vrea sa faca acest lucru

Compania lui Elon Musk, Neuralink, plănuiește să conecteze creierele oamenilor la internet de anul viitor, folosind o procedură ce acesta susține că este la fel de sigură și ușoară ca operația LASIK pentru ochi.

Mintea și computer-ul tău s-au apropiat unul față de celălat.

Joia trecută, Elon Musk a declarat într-o transmitere live că noua sa companie startup de neuro-tehnologie, Neuralink, speră să înceapă implantarea dispozitivelor în creiere umane începând de anul viitor.

„Sperăm să avem dispozitivul într-un pacient uman până la finalul anului viitor”, a susținut Musk la o conferință de presă, dând informații despre progresul sistemului. „Această realizare nu este departe.”

Musk a investit 100 de milioane de dolari în discretă companie de la înființarea acesteia în 2016, conform New York Times. Neuralink a adus laolaltă unii dintre cei mai pricepuți neurologi ai lumii, la un laborator al Universității din California, în Davis.

Musk susține că sistemul Neuralink ar permite unui mic chip – denumit interfață creier-mașină – să fie implantat in creierele subiecților doritori, permițându-le să obțină „simbioza cu inteligența artificială”.

Chip-uri mici, măsurând 4mm pe 4mm, ar fi proiectate să stimuleze neuronii – sau celulele nervoase în creierul uman ce comunică împreună cu alte celule – folosind fire flexibile foarte mici din electrozi. Fiecare fir de electrozi ar fi introdus folosind un robot de mare precizie, procedură ce Musk declara că este la fel de sigură și nedureroasă ca o operație LASIK pentru ochi.

„Nu este ca o operație majoră – într-un fel este echivalentă unei operații LASIK”, adaugă acesta.

Musk a recunoscut faptul că un astfel de sistem futuristic va necesita timp pentru a fi aprobat de Food and Drug Administration (Administrația Alimentelor și Medicamentelor).

Acesta a afirmat că sistemul ar putea fi folosit pentru tratarea tulburărilor creierului, precum Alzheimer sau Parkinson, ducând la păstrarea și îmbunătățirea funcționării creierului. Chipurile Neuralink ar fi de 1000 de ori mai eficiente decât alte sisteme bazate pe stimularea prin electrozi, conform lui Musk.

Max Hodak, președintele Neuralink, a adăugat că sistemul ar urma să fie wireless, și că ar rezista timp de „ani și decenii”.

În timp ce unii au lăudat inițiativa lui Musk de a creea noua generație de conectivitate creier-computer, experții susțin că entuziasmul ce înconjoară noul sistem nu este încă justificat.

Philipp Heiler, un medic ce a fondat Neurofeedback Neuroboost, a susținut pentru Business Insider anul trecut că astfel de sisteme vin cu riscuri, precum leziuni ale creierului, inflamații, și alte răni.

„Trebuie să îți pui întrebarea legată de avantajele unui astfel de sistem față de interfețe precum touchscreen-urile sau asistenți precum Alexa”, a afirmat Heiler.

Thomas Stieglitz, de la Departamentul Microtehnologiei Biomedicale al Universității din Freiburg a afirmat pentru Business Insider anul trecut că obiectivele pe termen lung ale Neuralink sună prea bine pentru a fi adevărate.

„Consider că obiectivele pe termen lung ale Neuralink sunt nerealiste, sau cel puțin au fost formulate într-un mod dubios”, a spus Stieglitz.

„Dacă toată situația nu este clară, este imposibil să încarci cunostiințe undeva și apoi să le urci înapoi în creier. Acesta ar fi un scenariu science fiction interesant, dar în realitate nu are sens.”