Este dezastru pentru cei care stau la bloc! Am putea rămâne pe drumuri, fără locuințe

Milioane de români care stau la bloc ar ptuea rămâne pe drumuri dacă în România vine un cutremur major. În timp ce asiguratorii vorbesc despre milioanele de locuințe neasigurate împotriva cutremurelor, un inginer constructor spune care sunt cele expuse blocuri. 

Doar una din cinci locuinţe este asigurată, la 43 de ani de la cutremurul din 1977, deşi cutremurul este al doilea risc de care românii sunt îngrijoraţi când vine vorba de locuinţele lor (57%), după incendiu (65%), potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pentru UNSAR.

„La nivelul UNSAR, realizăm anual cercetări sociologice şi campanii de informare online cu privire la importanţa asigurărilor de locuinţe. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuinţei şi a bunurilor ar trebui să fie o prioritate, iar creşterea gradului de protecţie existent în ţara noastră trebuie să fie un obiectiv important pentru întreaga societate”, a declarat Adrian Marin, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Potrivit reprezentanţilor UNSAR, la cutremurul din 1977 s-au înregistrat aproape 1.600 de vieţi pierdute şi 35.000 de cămine afectate.

La sfârşitul lunii septembrie 2019 erau în vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurări facultative de locuinţe şi 1,7 milioane de asigurări PAD (asigurarea obligatorie care acoperă riscul de cutremur, inundaţie sau aluncare de teren în limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei), potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În România, există aproape 9 milioane de locuinţe.

UNSAR reprezintă 20 de companii de profil care deţin o pondere de peste 80% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional.

Ce blocuri s-ar putea prăbuși

„În București s-ar prăbuși imediat cele aproximativ 400 de blocuri cu bulină roșie. De asemenea, ar exista posibilitatea să se prăbușească blocurile construite până în 1930 fiindcă la timpul respectiv nu se folosea fier beton la structura de rezistență. Ar putea să se prăbușească o mare parte din cele aproximativ 8.000 de blocuri construite înainte de 1977 fiindcă ele erau calculate să reziste la un cutremur de circa 7 grade pe scara Richter.

Alte blocuri care ar putea fi afectate de seism sunt cele construite în anii ’90. De ce? Fiindcă la începutul anilor ’90 nu se ținea cont de normativele de rezistență. Mă refer la blocurile care erau construite pentru vânzare”, a mai spus Marius Marinescu, inginer constructor, la dcnews.ro.

Revista Presei