Este interzis consumul de apă în aceste spații! Medicii avertizează: E o măsură negândităt! N-are niciun sens

de: Ana Toma
16 iun. 2020
Este interzis consumul de apă în aceste spații! Medicii avertizează: E o măsură negândităt! N-are niciun sens

Probleme majore pentru românii care merg în aceste spații. Potrivit noilor reguli, consumul de lichide este strict interzis, iar persoanele nu vor avea niciun fel de acces la apă. Medicii avertizează cu privire la afectele negative pe care această prevedere le-ar putea avea asupra organismului.

Sunt vizate persoanele care obișnuiesc să frecventeze sălile de fitness, iar noua decizie vine odată cu relaxarea măsurilor și redeschiderea acestoar. Potrivit unui text publicat în Monitorul Oficial, cei care merg la sală nu vor putea face duș după terminarea programului de antrenament, iar asta nu este tot.

Aceste persoane nu vor avea acces nici la apă în timpul antrenamentului, iar în cazul în care vin cu o sticlă de apă la ei, aceasta urmează să fie confiscată.

”E o măsură negândităt! N-are niciun sens”

„Adevărul“ a contactat doi medici specializți în nutriţie, pentru a afla la ce riscuri se expun românii în momentul în care ajung în sălile de fitness fără a putea consuma orice fel de lichide și care este opinia lor despre această situație.

„Din punct de vedere medical, lipsa hidratării în timpul efortului poate avea efecte de la uşoare la foarte serioase. Apa din organism este eliminată prin transpiraţie în timpul efortului astfel încât corpul să-şi menţină temperatura optimă, în jurul valorii de 37 de grade Celsius. Dacă apa din organism este eliminată fără a fi înlocuită, va scădea tensiunea arterială, iar creierul va fi mult mai prost oxigenat. De aici apar simptome precum dureri de cap, ameţeli, stare de slăbiciune generală sau chiar stare de lipotimie (leşin în termeni populari), ceea ce nu este deoc în regulă, ţinând cont că poţi să cazi şi să te loveşti destul de grav. Alte simptome ale deshidratării mai pot fi respiraţia dificilă sau crampe musculare.

Practic, la orice efort care trece de 30 de minute, din punct de vedere medical, hidratarea este obligatorie, cu aproximativ 100-150 ml la fiecare 10-15 minute de efort. Este evident că măsura nu a fost gândită din punct de vedere medical, cu atât mai mult cu cât consumul de apă în timpul efortului nu poate creşte sub nicio formă riscul transmiterii noului coronavirus“, a declarat dr. Mircea Purcaru, medic Specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

„Să interzici hidratarea în spaţiile închise, cum ar fi în interiorul sălilor, e o măsură negândităt! N-are niciun sens. Chiar şi înainte de pandemie, fiecare îşi folosea la sală propria sticlă de apă. E o chestie de bun simţ, fiindcă, dacă bei din sticla altuia, rişti să iei nu doar coronavirus, ci şi herpes sau hepatită. Altfel, hidratarea în timpul efortului e absolut necesară! Deshidratarea e un stres mare pentru organism.

Şi poate cauza fel şi fel de probleme, care încep de la dureri de cap, lipsa de concentrare şi scăderea nivelului de performanţă sportivă. Iar dacă prin deshidratare pierzi peste 5% din greutatea corpului, atunci se poate ajunge şi la colaps“, a explicat dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie sportivă.