Este mai rea decât coronavirusul! Boala care face chiar acum prăpăd în România

bilant-coronavirus-7-februarie-2020-642993

Există o boală care face ravagii în România, chiar acum, mai rău decât celebrul coronavirus. Este anunțul făcut chiar de către un oficial din Guvernul României.

Pesta porcină africană este mai periculoasă decât coronavirusul pentru România, iar pentru a o combate este nevoie de un pact transpartinic, a declarat secretarul de stat în Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), George Scarlat.

„Pesta porcină africană a evoluat şi politic şi ar trebui să tragem învăţăminte din ce a păţit Spania, aproximativ 35 de ani, unde problema a fost tot politică. Până nu au făcut un pact transpartinic… aşa cum există astăzi pactul pentru Armată şi în care indiferent cine va guverna România va trebui să asigure cei 2%, trebuie să se înţeleagă că pentru România pesta porcină africană este mai periculoasă decât coronavirusul. Din toate punctele de vedere”, a afirmat George Scarlat, la seminarul „Viitorul sectorului de creştere a porcilor din România. Opţiuni pentru politica guvernamentală”.

George Scarlat a explicat faptul că anul acesta e posibil să ne situăm la mai puţin de 30% din necesar atât în fermele comerciale cât şi în gospodăriile populaţiei.

„Este foarte grav pentru că deficitul de balanţă comercială va creşte. Plus că trebuie să înţeleagă toţi românii că aceşti bani pentru despăgubiri nu sunt bani de la Uniunea Europeană, sunt din bugetul naţional. Sunt bani pe care noi toţi contribuim cu taxe şi impozite şi îi suportăm. De aceea fac un apel către dumneavoastră, către toţi oamenii, să înţelegem că trebuie să luăm nişte măsuri. Nu se interzice creşterea porcului, dar că trebuie să înţeleagă şi ţăranul de acasă că trebuie să respecte câteva condiţii minime. Şi acest ordin asta face”, a spus oficialul Scarlat.

Oficialul guvernamental s-a referit la informațiile apărute recent potivit cărora s-ar fi interzis creșterea porcilor în gospodării.

Românii trebuie să ţină cont de faptul că spaţiul unde vrea să crească porcii trebuie să fie bine delimitat şi separat de restul animalelor care ies şi se întorc în gospodărie. Nu în ultimul rând, la intrarea în spaţiul unde sunt crescuţi porcii trebuie să aibă o lădiţă cu dezinfectant.

„Am spus că există nevoie atât de multă de media, dar şi de o informare corectă a cetăţeanului şi în particular acum a fermierului crescător de suine. Ordinul 538 este act normativ în vigoare, cel cu maximum 5 capete de porci crescuţi în gospodăria populaţiei, este un ordin semnat de către ministrul Daea în ultima zi în care a fost la Ministerul Agriculturii. Cu privire la ordinul cu biosecuritatea, cele două niveluri de biosecuritate, nu e definitiv, este în dezbatere publică şi de aceea facem apel către toţi actorii doritori implicaţi, să venim, să-l îmbunătăţim dacă consideră că nu e tocmai perfect aşa cum este.

În schimb, vreau să atrag asupra unui fapt pe care nimeni nu-l discută în media, că România riscă cu adevărat să intre în partea a 4-a din punct de vedere a ceea ce înseamnă epizootie şi interzicere totală”, a explicat George Scarlat.

Revista Presei