Este o capcană uriașă! Îngrașă enorm! Mâncăm aceste produse fără să știm ce conțin, de fapt

mancare

Foarte mulți dintre noi consumăm frecvent sau chiar zilnic aceste produse, bazându-ne pe faptul că nu îngrașă sau chiar că sunt sănătoase. Realitatea este cu totul alta. 

„Toate produsele de ronțăit îngrașă la fel indiferent dacă sunt dulci sau sărate.

Când mâncăm ceva dulce, indiferent că este vorba de ciocolată, biscuiți sau napolitane, conștiința noastră se activează- știe că există un pericol pentru siluetă și atunci suntem atenți la cantitate, încercăm să nu facem excese. Nu același lucru se întâmplă când e vorba de produse sărate (chips-uri, sticksuri, covrigei) sau și mai grav, oleaginoase gen semințe, alune, fistic.

Faptul că un aliment este sărat ne dă un fel de liniște, ca și cum în el nu s-ar ascunde niciun pericol apropo de îngrășat. Din păcate percepția se dovedește a fi înșelătoare când vine vorba de toate aceste produse de ronțăit. Ele sunt uscate/deshidratate, deci este foarte greu pentru simțurile noastre să evalueze cată grăsime și cât zahăr conțin.

Nu contează dacă mâncăm făină sau zahăr

Singurul ajutor îl primim de la etichetă, doar citind ingredientele și valorile nutriționale putem realiza că aportul energetic mediu este de 450cal/100g, iar cantitatea de grăsime variază între 10 și 20%.

La capitolul carbohidrați, toate produsele de ronțăit au 70% glucide, diferența o face cantitatea de zahăr: aproape inexistenta în covrigei și sticksuri, până la 25-35g în biscuiți și napolitane. Însă atenție, și glucide lente din făină și cele rapide din zahăr au tot 4 cal/gram. Deci nu vă așteptați să existe diferențe majore ca aport energetic între produsele sărate și cele dulci, din punct de vedere caloric nu contează dacă mâncăm făină sau zahăr.

Concluzia: produsele de ronțăit îngrașă la fel și singura soluție este să le consumăm rar, în cantitate mică. Pe unele ambalaje chiar e trecută porția corectă și, veți fi surprinși, ea este de numai 25-30g, nu toată punga,” scrie Mihaela Bilic, pe contul său de Instagram.

Revista Presei