Este oficial: O zi liberă în plus de la stat, pentru acești români. Legea a fost promulgată

08 sept. 2020
Este oficial: O zi liberă în plus de la stat, pentru acești români. Legea a fost promulgată

Începând din 2021, anumiți români se vor bucura de o zi liberă în plus de la stat, conform unei legi publicate luni seara în Monitorul Oficial. 

Potrivit Legii 195/2020, salariații feroviari vor primi o zi liberă în plus începând de anul viitor. Pe lângă zilele libere alocate pentru sărbătorile legale, aceștia vor avea liber și pe 16 februarie.

„Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare (trimiterea se face la lista liberelor legale din Codul muncii – n. red.)”, se precizează în actul normativ oficializat aseară.

Este oficial: O zi liberă în plus de la stat, pentru acești români. Legea a fost promulgată

Legea promulgată ieri de președintele Iohannis mai prevede o serie de măsuri pozitive pentru personalul feroviar. Spre exemplu, aceștia vor putea ieși mai rapid la pensie chiar și cu cinci ani.

Măsurile benefice pentru personalul feroviar vin ca urmare a crizei de resurse umane cu care se confruntă industria. În cadrul dezbaterilor, deputatul UDMR Benedek Zakariás avertiza că, în următorii ani, s-ar putea ajunge chiar la o lipsă acută de personal în domeniu.

„Este cazul deja, după atâția ani de zile, ca feroviarii să aibă un statut, dar, în paralel, ar trebui văzut ce se întâmplă dacă în următorii trei ani de zile, cum reiese din lege, undeva la 5.000 de mecanici de locomotivă se vor pensiona, cu ce îi înlocuim.

Deci asta este marea întrebare și aceasta este problema pe care cred eu că ministerul, respectiv companiile de resort, CFR Marfă, CFR Călători, ar trebui să o rezolve”.