Este oficial! Toate pensiile care trec de această sumă vor fi impozitate cu 10%

bani romanesti

Este oficiali. Toate pensiile care trec de această sumă vor fi impozitate cu 10%. Totul este prevăzut într-un proiect de lege care urmează să fie adoptat în mod tacit de Senat, asta după ce, astăzi, senatorii nu l-au adoptat.

Astăzi a fost ultima zi în care Senatul putea să adopte acest proiect. Acum, acesta va merge direct la Camera Deputaților.

Vor fi impozitate cu 10% pensiile speciale între 2 000 și 10 000 de lei, iar cele care depășesc 10 000 vor fi impozitate cu 90%. Această cotă se va aplica doar părții care depășește suma de 10 000 de lei, se arată în lege.

“Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 lei lunar din pensii”, se arată în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

De asemenea, pentru “venitul impozabil de peste 10.000 de lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%”, scrie în lege.

„În România există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt în medie la un nivel de 1.150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 și alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depășesc praguri de bun-simț ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult (…)”, se arată în expunerea de motive.

Revista Presei