Europa se cutremură! Țara din UE unde se antrenează spionii ruși specializați în omoruri premeditate

spionaj rusia in alpii francezi

Regiunea Haute Savoie din Franța a fost desemnată bază pentru spionii ruși specializați în omoruri premeditate în Europa. Conform ziarului francez Le Monde, serviciile de informații britanice, elvețiene , franceze și americane au urmărit 15 agenți suspecți , care au traversat munții în apropierea granițelor elvețiene și italiene, între anii 2014 și 2018.

Lista îi include și pe cei care au plănuit otrăvirea fostului agent Sergei Skripal și a fiicei sale în martie 2018 la Salsbury, în sudul Angliei.

„E prima dată de la al doilea război mondial când un stat trimite un atac chimic către un alt stat în Europa „, afirmă jurnalistul Jacques Follorou din partea Le Monde pentru Euronews. ” În acest caz, din Rusia spre Anglia”.

„A existat o reacție de solidaritate între Franța , Marea Britanie și Elveția , dar și din partea aliaților precum Statele Unite. Pentru ei, limita a fost încălcată , a devenit o situație imposibil de acceptat.”

O listă de 15 membri ai serviciului militar de informații rusesc cunoscut ca GRU a apărut în urmă investigațiilor, o parte din ei apărând și pe lista deja publicată de Bellingcat, o organizație de investigații deschisă publicului.
Printre rușii ce au stat în regiune se numără Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, acestea fiind presupusele nume de cod ale celor doi agenți GRU acuzați de atacul împotriva lui Skripal, conform Le Monde.

Departamentul Haute-Savoie din Alpi a fost folosit ca o bază pentru logistică a operațiunilor secrete din Europa.

„Cea mai logică ipoteza este că Haute-Savoie a fost considerat un loc ușor de accesat; e aproape de Geneva, permițându-le să se deplaseze ușor și discret în Europa vestică „, susține Follorou.

„Orașele Megeve, Chamonix, Annemasse și Geneva sunt de asemenea foarte populare pentru turiștii ruși.”
Există și un alt motiv pentru care serviciile de informații franceze nu au descoperit activități ilegale în acea perioadă; agenții au fost discreți și nu au operat în Franța pentru a evita apariția suspiciunilor.
În schimb, aceștia au dus la bun sfârșit operațiuni sub acoperire în restul Europei; în Regatul Unit, Bulgaria, Moldova și Muntenegru.

Se pare că agenții păstrează liniștea pentru moment.

„O mare parte dintre ei au mandate de arestare europene”, afirmă Follorou. „Avem acum un număr de persoane a căror nume a fost făcut public. Este extrem de complicat pentru ele să acționeze din postura de agent clandestin. Nu mai sunt clandestini sub nicio formă .”

„Evident , acest serviciu a trebuit oprit, și probabil că va fi reorganizat de Rusia .”

Citește și:

Revista Presei