Executivul Rusiei, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, şi-a anunţat demisia

16 ian. 2020
Executivul Rusiei, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, şi-a anunţat demisia

Executivul Federaţiei Ruse, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, şi-a anunţat demisia. Politicianul în vârstă de 54 de ani va deveni vicepreşedintele Consiliului de Securitate.

Înainte de a decide acest pas, premierul Dmitri Medvedev l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin, după ce aceasta din urma a anunţat o serie de modificări ale Constituţiei. Potrivit lui Medvedev, guvernul a „demisionat în forma sa actuală” pentru ca Putin să poată lua „toate măsurile necesare”. Putin a mulţumit guvernului pentru activitatea sa.

Preşedintele va numi un nou guvern şi a însărcinat guvernul demisionar să rămână până atunci în funcţie, informază agenţia rusă de ştiri Interfax, care îl citează pe Medvedev. Acesta va fi numit de Putin vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, responsabil pentru domeniile Apărare şi Siguranţă.

Favoriţi pentru postul de prim-ministru sunt primarul Moscovei, Serghei Zobianin, ministrul de până acum al Economiei, Maxim Oreşkin, şi ministrul în funcţie al Energiei, Alexandr Novak.

Vladimir Putin vrea să modifice Constituţia

Cu puţin timp înainte, Putin a anunţat în discursul său privind starea naţiunii că intenţionează să confere Parlamentului puteri sporite printr-o reformă a Constituţiei. Astfel, legislativul îi va desemna în viitor pe şeful guvernului şi pe principalii miniştri. În plus, vor fi înăsprite criteriile pentru candidaţii la preşedinţie. În acest scop, Putin a propus organizarea unui referendum constituţional, dar fără a stabili o dată concretă la care acesta să se desfăşoare. Sistemul prezidenţial puternic de până acum va fi menţinut, a mai declarat şeful statului. Discursul său a fost difuzat în întreaga ţară, inclusiv pe staţia orbitală ISS.

Adversarii îi reproşează lui Putin că intenţionează prin aceste planuri să-şi asigure controlul puterii şi după anul 2024, când îi expiră mandatul de preşedinte. Atunci el ar putea face schimb de funcţie cu premierul, aşa cum a făcut şi în perioada 2008-2012, pentru a redeveni apoi, peste alţi patru ani, preşedinte al Federaţiei Ruse. Acordând prerogative suplimentare Parlamentului, el ar putea guverna în acei patru ani ca premier cu puteri sporite.

Încă nu este clar dacă chestiunea numărului de mandate ale preşedintelui va fi parte a posibilului referendum. Constituţia actuală spune că un preşedinte nu are voie să fie în funcţie mai mult de două mandate consecutive, dar nu spune câte mandate are în total voie să exercite funcţia supremă. În discurs, Putin a recunoscut că se discută deja despre posibilitatea ca preşedintele să aibă voie să exercite la rând mai mult de două mandate. „Nu cred că acesta este un criteriu decisiv, dar sunt de acord cu asta”, a declarat Putin. Astfel, el a evitat un anunţ clar privind viitorul său politic.

Putin este la putere în Rusia de 20 de ani. Pe 31 decembrie 1999 el a preluat prerogativele de şef al statului după demisia predecesorului său, Boris Elţân. De atunci, Putin este preşedinte cu o întrerupere de patru ani, între 2008-2012, când funcţia de preşedinte a fost preluată de omul său de încredere Dmitri Medvedev, iar Putin a preluat de la acesta funcţia de premier.

Un politician nepopular

Dmitri Medvedev este şi preşedinte al partidului guvernamental Rusia Unită. Dar politicianul nu este deloc popular în Rusia. Începând din anul 2017, opoziţia organizează periodic proteste îndreptate mai ales împotriva persoanei sale. Liderul de opoziţie Alexei Navalnâi a dezvăluit afaceri de corupţie şi îmbogăţirea suspectă a acestui politician, provocând seria de proteste.

Guvernul se confruntă cu presiuni enorme din pricina crizei economice din ţară. Putin a promis în mesajul său ajutoare mai consistente pentru familiile cu venituri mici. Următoarele alegeri parlamentare sunt planificate pentru toamna anului 2021.

Putin urmărește să crească rata natalității din Rusia

Ce cariera a avut Dmitri Medvedev la Moscova

În noiembrie 1999, a fost numit șef adjunct al Statului Major al Guvernului Federației Ruse, de către Dmitri Nicolaevici Kozak, și a fost invitat să lucreze la Moscova de către Vladimir Putin, care a devenit președintele Guvernului Federației Ruse

Înainte de a deveni președinte, a deținut funcția de prim-vicepremier și a fost și director al gigantului petrolier Gazprom. Vladimir Putin l-a nominalizat drept candidat al partidului său, Rusia Unită, pentru alegerile prezidențiale din 2 martie 2008.

A câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu ~70% din voturi, devenind astfel președinte al Rusiei. (2008-2012)

Surse: Deutsche Welle, Wikipedia