Fiat 500 Electric: elegantul vehicul electric are parte de o nouă față pentru 2020

07 mart. 2020
Fiat 500 Electric: elegantul vehicul electric are parte de o nouă față pentru 2020

Fiat a intrat în cursa vehiculelor electrice de oraș prin intermediul noului 500. Conform italienilor, aceasta este prima mașină electrică a brandului, și chiar dacă are parte de o stilizare similară cu modelele precedente, cea de-a treia generație a lui 500 a fost proiectată de la zero.

Această versiune electrică se alătură versiunii mild-hybrid a modelului 500, una dintre mașinile de oraș preferate de italieni. De asemenea, noul 500 Electric ar fi primul automobil electric de pe piață cu 4 locuri și decapotabil.

Stilizarea mașinii este similară cu cea a modelelor precedente în ciuda declarațiilor celor de la Fiat, însă noile faruri și nouă grilă conferă noului 500 o înfățișare mai curată. Mulțumită noii platforme, mașina este cu 6 cm mai lată și cu 6 cm mai lungă, având un ampatament mai mare cu 2 cm. Astfel, nu mai este la fel de mică precum vechile modele, vestea bună fiind că spațiul din interior este considerabil mai mare.

Cât de bună este ca mașină electrică?

În timp ce rivalii Honda și Mini încearcă să își justifice autonomiile de rulare relativ scăzute, ce sunt în jur de 200 km, cei de la Fiat s-au asigurat că șoferii ce își doresc o autonomie de rulare care să îi liniștească nu vor avea nimic de obiectat în legătură cu noul 500 Electric. Astfel, acesta vine cu o baterie de 42 kWh, și o autonomie de 320 km conform testărilor WLTP, încărcându-se rapid prin intermediul încărcătorului de 85 kW.

Cât de rapid se va reîncărca? Fiat susțin că în cazul folosirii unui încărcător rapid, 5 minute de încărcare vor pune la dispoziție o autonomie de 50 km, iar o încărcare de la aproape gol la 80% va necesita 35 de minute. Noul 500 va putea fi încărcat cu încărcătoare AC, cât și cu încărcătoare DC.

Performanță este destul de bună, caracteristică vehiculelor electrice. Puterea maximă dezvoltată este de 117 CP, astfel noul 500 Electric este unul dintre cele mai rapide modele 500 de pe piață. Timpul de accelerare 0-100 km/h este de 9 secunde, mașina atingând 50 km/h in 3,1 secunde. Viteza maximă este limitată la 140 km/h.

Tehnologii

Chiar dacă este o mașină de oraș, 500 Electric vine cu un tempomat adaptiv inteligent, ce combină un sistem automat de păstrare a benzii cu un sistem ce păstrează distanța dintre mașina ta și cea din față într-un mod corespunzător . Aceasta este o veste bună pentru cei călătoresc extraurban – însă rămâne de văzut câți clienți vor alege această opțiune.

Avem parte și de alte tehnologii ce s-ar regăsi în mod normal pe mașini mai mari, precum sistemul de monitorizare a unghiului mort, sistemul de frânare automată de urgență, și un sistem de asistență la parcare bazat pe o cameră cu unghi de 360 de grade. Vrei să îți conectezi smartphone-ul? Sistemele Apple CarPlay si Android Auto sunt disponibile.

Proiectat pentru a fi încărcat acasă

Dacă veți achizitona ediția de lansare a modelului Fiat 500 Electric, veți primi un încărcător wallbox cadou – veți putea gestiona funcționarea acestuia prin intermediul unei conexiuni Bluetooth. Avantajul acestui încărcător este că nu necesită o montare profesionistă – acesta poate funcționa la 3 kW din cutie, fără alte configurări.

Cei ce au o instalație electrică bună pot configura wallbox-ul pentru ca acesta să funcționeze la 7,4 kW, fapt ce îți permite să îți încarci mașina în 6 ore. Aceasta vine și cu un cablu Mode 3, ce permite încărcarea l a 11 kW prin intermediul unei stații publice de încărcare.

Ce mai trebuie să știi despre acest model?

Ca în cazul oricărui vehicul electric, și acest 500 vine cu diverse moduri de condus, ce sunt proiectate pentru a obține maximul de autonomie de rulare posibil. Avem modurile Normal, Range și Sherpa – acesta din urmă are rolul de a oferi maximul de autonomie posibil, incluzând un program ce îți limitează viteza maximă la 80 km/h și care schimbă răspunsul accelerației.

După cum va puteți da seama, Normal este „normal”, în timp ce modul Range permite condusul cu o singură pedală, ce folosește frânarea regenerativă.

Când voi putea cumpăra un 500 Electric?

Încă nu suntem siguri de preț, însă știm că 500 Electric va fi disponibil la lansare în varianta La Prima Convertible, ce dispune de faruri LED, piele ecologică și de roți cu jante din aliaj pe 17 țoli. Ca de obicei, ediția de lansare va fi produsă într-un număr limitat – în acest caz, 500 de unități.

La Prima Convertible va costa 37.900 de euro în Italia, prețurile pentru restul Europei fiind anunțate ulterior.