Florian Coldea revine în servicii! Planul genial pregătit pentru final de an. Rolul lui Kovesi

coldea kovesi

După zece ani de dominație totală a Serviciului Român de Informații, directorul operativ al instituției, Florian Coldea a fost trecut în rezervă în anul 2017. Dezvăluirile patronului România Tv, fostul deputat Sebastian Ghiță, au fost suficiente pentru ca celebrul general să fie scos din jocul puterii.

Doar că acesta nu este genul care să stea la pensie, chiar dacă se pare că aceasta ar fi în jur de 5.000 de euro. Așa că dacă până acum s-a zvonit ba că ar fi în spatele lui Liviu Dragnea, ba că ar fi în spatele lui Dan Barna și USR, se pare că planul ar fi altul. Unul similar cu cel al Laurei Codruța Kovesi care și-a văzut visul împlinit, acela de a devenit procuror european.

Potrivit unor surse, Florian Coldea, s-ar afla pe lista scurtă pentru un post în conducerea noului serviciu de intelligence al Uniunii Europene, serviciu ce ar urma să fie înfiinţat în 2020, scrie inpolitics.ro.

Această nouă instituție europeană ar urma să fie un fel de CIA al UE, iar planul generalului este să obțină susținerea de care are nevoie pentru a reveni în prim plan. Laura Codruța Kovesi ar urma să facă și ea lobby pentru fostul ei partener de binom și să-l sprijine în acțiunile sale, spun surse pentru VoxBiz.

Ce reprezintă noul CIA al Europei

În anul 2016, se anunțase deja înființarea noului serviciu la Haga, în anul următor, însă toate planurile au fost date peste cap de către referendumul pentru Brexit din 23 iunie 2016. Britanicii ar fi urmat să aibă un cuvânt greu de spus în cadrul respectivei structuri, însă tocmai ei criticau dur inițiativa, arătând că înfiinţarea unui astfel de serviciu de informaţii nu are acoperire în tratatul european.

Doar că în noul context european, s-a revenit la ideea din urmă cu câțiva ani, spun surse de la Bruxelles. După Anul Nou, proiectul ar urma să intre în linie dreaptă, în paralel cu apropierea momentului cînd va intra în funcțiune Parchetul European.

O variantă analizată ar fi ca serviciul de informaţii să funcționeze pe lângă Parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi. În prezent, este funcțional Centrul de Informații și Situații al Uniunii Europene, un organism de informații al Serviciului de acțiune externă al Uniunii, sub autoritatea Înaltului Reprezentant al UE, ca și agenția Europol, cu puteri destul de limitate.

Revista Presei