Florin Cîțu, prima lovitură ca premier! Anunț fără precedent în România

Situație fără precedent în România, la doar câteva ore după ce Florin Cîțu a fost desemnat premier, în locul lui Ludovic Orban. 

România s-a împrumutat, pentru prima oară în istorie, la dobânzi negative, a anunţat astăzi, în deschiderea şedinţei de Guvern, ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, care are și calitatea de premier desemnat.

MFP a atras 150 de milioane de euro de la bănci la o dobândă de – 0,11% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar băncile au transmis oferte în sumă de 229,1 milioane de euro.

Altfel spus, băncile s-au înghesuit să împrumute statul român, ba mai mult, au fost dispuse să plătească ca să-și „parcheze” banii la stat.

Ce înseamnă dobânzi negative

„Azi avem o veste bună, o veste istorică pentru România. Azi, pentru prima oară în istorie, România s-a împrumutat cu dobânzi negative în euro, aşa cum fac alte ţări dezvoltate, ceea ce arată foarte clar un semn din partea investitorilor că tot ce am făcut până acum este apreciat şi ceea ce am spus că vom face în continuare este apreciat. Investitorii au încredere în România”, a subliniat Cîţu.

Acesta a explicat că România dă înapoi mai puţini bani decât a luat.

„România se împrumută la dobânzi negative în euro. Este o performanţă istorică. Ce înseamnă dobânzi negative? Înseamnă că, dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani. Nu mai aruncăm povara împrumuturilor pe generaţiile viitoare, le dăm înapoi mai puţini bani. Acest lucru îl făceau ţări cu rating mai mare decât România. Noi am reuşit, cu guvern interimar, cu situaţia din România, am reuşit să ne împrumutăm la dobânzi negative, ceea ce este o performanţă istorică”, a explicat Florin Cîţu.

Revista Presei