Franța socheaza Europa! Ce s-a intamplat cu zeci de morminte

06 dec. 2019
Franța socheaza Europa! Ce s-a intamplat cu zeci de morminte

Peste 100 de morminte dintr-un cimitir evreiesc din Franța au fost vandalizate cu svastici naziste în ultimul val de atacuri antisemite. Vandalii au desenat pe pietrele de mormânt din orașul estic Westhoffen, svastici naziste, la câteva zile după ce un incident de același fel s-a petrecut într-un sat din apropriere.

Că răspuns, președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța va lupta împotriva antisemitismului “până când morții noștri vor putea dormi în pace”.

Franța găzduiește o comunitate de peste 550.000 de evrei – cea mai mare din Europa. “Evreii sunt și fac parte din Franța”, a spus Macron într-o postare pe Twitter.

Regiunea franceză nord-estică Alsace, la granița cu Germania, a fost profund marcată de seria de acte antisemite în ultimile luni.

Conducătorul rabin Hăim Korsia a declarat că este “indignat și îngrozit să afle despre profanarea cimitirelor din Alsace”.

În afară de desenarea de svastici, s-a folosit și numărul 14, un slogan legat de suprematia alba.

Prefectul regiunii Bas-Rhin, Jean-Luc Marx, a vizitat locul unde s-au produs vandalismele asupra mormintelor evreiești și-a exprimat sprijinul pentru comunitatea evreiască.

Cimitirul Westhoffen găzduiește aproximativ 700 de morminte, inclusiv cele ale multor rude ale fostului prim-ministru Leon Blum, primul lider evreiesc din Franța, înainte și la scurt timp după al Doilea Război Mondial.

Ministrul de interne Christophe Castaner, aflat miercuri la un cimitir, a declarat că atacul este “o expresie a urii pure” și a anunțat înființarea unui grup operativ al poliției împotriva urii.

Prim ministrul francez Edouard Philippe și-a exprimat “revolta și dezgustul față de inscripțiile antisemite” din cele două locații, adăugând: “Autorii acestor acte trebuie gășiți și pedepsiți”.

Săptămâna trecută, inscripțiile antisemite, au fost desenate pe pereții primăriei din Rohr, nu departe de Westhofen. Oficialii evrei au spus că una dintre lozincile din atacul asupra Rohr pare să se refere la cimitirul evreiesc din Westhofden.

Regiunea Alsace a suferit în ultima perioadă de pe urma incidentelor antisemite. 96 de morminte ale evreilor au fost vandalizate în februarie într-un sat francez din această zonă. Franța este casa celei mai mari comunități evreiești din Europa, comunitate persecutată din ce în ce mai mult de mișcările antisemite. Conform autorităților franceze, anul 2018 a adus o creștere semnificativă a actelor antisemite, de la 311 în 2017 la 541 în 2018.

O piatră de mormânt a fost inscripționată cu cuvintele “Elsässischen Schwarzen Wolfe” (“Lupii negrii din Alsace”), numele unui grup militant de extremă dreapta activ între anii 1970 și 1980.

Franța a cunoscut o creștere alarmantă a atacurilor antisemite în ultimii ani, atât din partea islamiștilor, cât și din partea extremă dreapta.

Marți noaptea, Adunarea Națională a Franței a adoptat un proiect de hotărâre care include ura Israelului că exemplu de antisemitism, definiția care a fost deja adoptată de către Alianța Internațională pentru comemorarea Holocastului, de către Parlamentul European și de alte câteva țări.