Fructele și legumele pot deveni extrem de toxice dacă faceți acest lucru: Evitați cu orice preț această greșeală

30 aug. 2020
Fructele și legumele pot deveni extrem de toxice dacă faceți acest lucru: Evitați cu orice preț această greșeală

Orice doctor sau nutriționist îți va spune că, pentru o viață sănătoasă, din dieta ta nu trebuie să lipsească fructele și legumele. Și pe bună dreptate, fructele și legumele sunt indispensabile pentru un regim echilibrat.

Cu toate acestea, există situații în care fructele și legumele preferate pot deveni extrem de toxice. Dacă ne aflăm în extrasezon, când acestea sunt grăbite spre coacere, chiar dacă au un gust bun, fructele și legumele nu vor fi neapărat și sănătoase.

Când crescătorii de fructe și legume vor să grăbească coacerea acestora, folosesc mai multe substanțe chimice, iar reziduurile ajung în părțile comestibile. Mare atenție, așadar, de unde vă aprovizionați cu fructe și legume, mai ales când acestea se află în extrasezon.

„Legumele şi fructele pot avea urme de insecticide, fungicide, de erbicide şi chiar de substanţe dintre cele care vin din zona de nutriţie, de îngrăşăminte. Vorbim aici de nitriţi, nitraţi. Fertilizarea joacă un rol important dacă nu s-a respectat o reţetă optimă de fertilizare.

Dacă acestea sunt utilizate după ureche, putem transforma o legumă sau un fruct într-un produs nociv”, declară Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, potrivit adevarul.ro.

Mărul, cel mai toxic fruct

Potrivit ANSVSA, mărul ar fi cel mai toxic fruct, cel puțin un tip de pesticide fiind găsit în 98% din mostrele testate. În ceea ce privește legumele, cel mai toxic ar fi cartoful. Aveți grijă de unde vă faceți piața și, de asemenea, spălați fructele și legumele cu apă călduță, pentru a scădea cantitatea de pesticide.