Germania anunță un surplus record al bugetului de stat

Germania a încheiat anul 2019 cu un surplus bugetar de 13,5 miliarde de euro. Guvernul dorește să investească această sumă în infrastructură și alte proiecte, însă criticii susțin că banii nu se vor duce unde trebuie.

Germania a avut un surplus bugetar record de 13,5 miliarde de euro la finalul anului 2019, anunțase Ministrul de Finanțe luni.

„Am avut puțin noroc, și bineînțeles că am economisit cum trebuie”, Ministrul de Finanțe german a afirmat la Berlin luni, la un an după ce a declarat că anii „ghiftuiți” ai Germaniei s-au sfârșit.

Este a treia oară în ultimii 5 ani când cea mai mare economie a Europei a terminat anul cu un surplus bugetar. Surplusul din 2019 a fost mai mare decât cel din 2015 de 12,1 miliarde de euro.

Adăugată la acest surplus este suma de 5.5 miliarde de euro de la un fond ce fusese alocat pentru refugiați, dar care nu a fost folosit, ducând surplusul la suma totală de 19 miliarde de euro.

Germania este criticată de mult timp la nivel internațional pentru amânarea investițiilor în infrastructură și alte proiecte, ducând la o relație tensionată cu partenerii europeni.

De unde au provenit banii?

Suma generată de taxe ce a depășit așteptările, și ratele cu dobânzi mici au fost într-o bună măsură responsabile pentru surplus, conform explicațiilor ministrului.

„Am avut parte de o evoluție economică bună, și prin asta, am obținut sume mai mari din taxe”, susținea Scholz.

Dobânzile negative ale ratelor ce sunt practicate în prezent au însemnat că Germania a plătit o sumă relativ mică de 12 miliarde de euro ca rate pentru datoriile sale în 2019.

Statul a pus de asemenea o sumă importantă deoparte, în cazul unui proces Brexit complicat, sumă ce a fost eliberată după ce alegerile recente din Regatul Unit au hotărât direcția în care procesul va merge.

Cum vor fi cheltuiți banii?

Cea mai mare parte a fost alocată pentru o rezervă pregătită pentru solicitanții de azil din Germania, însă poate fi folosită și pentru alte proiecte.

Un buget militar special va primi 500 de milioane de euro.

Iar în legătură cu restul banilor, Germania are investiții semnificative plănuite pentru următorul buget.

„Trebuie să facem ceva pentru infrastructură, pentru școli, pentru spitale. Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru lupta cu schimbările climatice”, afirmă Scholz. Acesta a mai adăugat că este important ca lucrurile să meargă în direcția echilibrării nivelului de trai pentru fiecare cetățean german, pentru ca „țara să rămână unită”.

„Această misiune va fi puțin mai ușor de îndeplinit acum”, susținea Scholz.

În urmă cu numai un an, Scholz a susținut în mod remarcabil reticența guvernului de a investi surplusul, afirmând că „anii ghiftuirii au rămas în trecut”.

Birocrația amână investițiile

Scholz a recunoscut că tentativele de investiție din trecut nu au avut rezultatul dorit.

Fondurile fixate pentru cheltuielile landurilor, la nivel local, au fost deobicei blocate de birocrație, și de un număr de funcționari publici nepricepuți ce nu au avut capabilitatea de a procesa aplicațiile, conform ministrului.

Politicienii convervatori ai partidului Creștin-Democrat și politicienii ce favorizează afacerile, din partea partidului Liber-Democrat, au apelat la mass-media pentru a propune reduceri ale taxelor.

„Surplusul bugetar aparține plătitorilor de taxe”, afirma Christian Linder, liderul Partidului Liber-Democrat, „Avem nevoie de reduceri ale taxelor la scală largă”.

Loading...

Revista Presei