Greșeala enormă pe care mulți români o fac în perioada asta: ”S-au înmulțit cazurile de pacienți cu arsuri la mâini”

maini_reci_raynaud_71895300

Cee mult strică. Aceasta este concluzia și, totodată semnalul de alarmă pe care îl trag medicii dermatologi din România, după ce numărul de cazuri de pacienți cu arsuri la mâini a explodat. 

Medicii spun că au tot mai mulți pacienți cu arsuri la mâini, produse de folosirea excesivă a soluțiilor pentru dezinfecție. De teama coronavirusului, oameni care stau permanent în casa folosesc gelurile antibacteriene aproape obsesiv, din 15 în 15 minute, mai spun medicii.

”Chiar dacă sunt în propria casă și pun mâna pe ceva de pe jos sau dacă consider eu că trebuie să mă spăl, mă spăl. Deci, de dat cu spirt, aproape la fiecare 10-15 minute. Mi s-au înroșit foarte tare, se vede clar o diferență între pielea normală și pielea foarte roșie, aspră. Se și taie în unele locuri”, a povestit un pacient, citat de PRO TV.

Paradoxal, desi apar pentru că vrem să avem permanent mâinile curate, aceste microfisuri la nivelul pielii, produse de folosirea excesivă a deinfectanților, pot duce chiar ele la diverse infecții.

“Foarte mulți oameni au la nivelul mâinilor pielea iritată, inflamată, cu crăpături, fisuri, răni și sunt poartă de intrare pentru infecții, ducând ulterior la complicații. Orice exagerare are efecte negative. Dezinfectantul este necesar atunci când o persoană este supusă unui risc mare de infecție, trăiește într-un mediu predisupus la infecție cum sunt medicii de la spitalul de infecțioase.

Spălatul cu apă și săpun este suficient. În condițiile în care ne spălăm mult pe mâini, este necesară aplicarea unei creme hidratante și calmante”, spune medicul dermatolog Teodora Petrescu.

″În propria casa se presupune că dezinfectezi, aerisești, deci nu e necesar, dacă te duci la cumpărături și ulterior te întorci acasă, repet, recomandarea este apă și săpun. Ne spălam foarte bine cu apă și săpun, 20 de secunde și este mai mult decât sufficient.

În principiu, orice tip de săpun e destul de bun, cu condiția ca omul să se spele cel puțin 20 de secunde”, a spus Adelina Marinescu, medic Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Revista Presei